Ρευστοποιήσεις στα ”βαριά” πίεσαν το ΧΑΑ

Λίγο η εκτίμηση ότι η αντίδραση της Σοφοκλέους είναι υπερβολική, λίγο η διάθεση ανάπαυλας που επέδειξαν οι θεσμικοί και λίγο η κακεντρέχεια κάποιων που δεν... πρόλαβαν την άνοδο συνέβαλαν στο αρνητικό γύρισμα της Σοφοκλέους στο τελευταίο δεκάλεπτο και στην κατοχύρωση κερδών από τα ”βαριά χαρτιά”.

Κάπου εκλήφθηκε ως υπερβολική η πρόσφατη αντίδραση της Σοφοκλέους, με συνέπεια η καταγραφή ενδοσυνεδριακού υψηλού στις 2.383 μονάδες σηματοδότησε το κλείσιμο θέσεων σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη της τράπεζες, με τρόπο ομολογουμένως κάπως ”άκομψο”.

Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπήρξε αποκόμιση κερδών, ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες – οι ρευστοποιήσεις προήλθαν ως επί το πλείστον από θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού (2 τον αριθμό) καθώς και εγχώρια θεσμικά.

Από μία άποψη, το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων εξακολουθεί να προκαλεί θετικές εντυπώσεις, η διόρθωση είναι εξάλλου επιθυμητή. Αυτό όμως που δημιουργεί ανησυχίες είναι το γεγονός ότι η αγορά φάνηκε να διαθέτει ”δυναμική” στην προσέγγιση των 2.400, η οποία μάλλον εξαλείφθηκε ολοσχερώς με την εμφάνιση των πωλητών.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διαμορφώνεται εκ νέου πάνω από τα 130 εκ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, είναι προφανές ότι διάθεση για trading υπάρχει. Εν τούτοις, έγινε προφανές σήμερα ότι τα τρέχοντα επίπεδα ρευστότητας δεν αποτρέπουν από την εκδήλωση έντονων φαινομένων, οι απώλειες σε Alpha, Eurobank και Panafon, όλες μεγαλύτερες του 1,5%, είναι ενδεικτικές άλλωστε του πόσο ”ρηχή” μπορεί να θεωρηθεί ακόμη η αγορά.

Επιπροσθέτως, η αυτονόμηση της Σοφοκλέους από τις διεθνείς εξελίξεις το τελευταίο διάστημα είναι εξ΄ ορισμού δεδομένη ότι θα αποπερατωνόταν, και σήμερα δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι οι αλλοδαποί θεσμικοί έπραξαν όπως κάνουν στο εξωτερικό, κλείνοντας θέσεις που έχουν καταγράψει εσχάτως κέρδη άνω του 5%.

Όσον αφορά τη τάση της Περιφέρειας, τα συμπεράσματα είναι μάλλον δεδομένα. Η ούτως ή άλλος ”κουρασμένη” μικρή κεφαλαιοποίηση προσπάθησε να προσελκύσει κεφάλαια στο άνοιγμα, εν μέρει το κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό, εν τούτοις η αντιστροφή της τάσης του FTSE-20 σήμανε το κλείσιμο των intraday θέσεων.

Βραχυπρόθεσμα, δύο είναι οι βασικές εκτιμήσεις: Αφενός ότι το trading θα γίνει και πάλι ”βασιλιάς”, αφετέρου ότι είναι επιθυμητή η δημιουργία βάσης πάνω από τις 2.300 μονάδες. Και τα δύο, είναι άκρως εφικτά ως ενδεχόμενα.

Ιστορικό χαμηλό και χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσε η μετοχή της Αγροτική Ασφαλιστική.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στην EFG Eurobank (221.818 τεμάχια στην τιμή των 14,26 ευρώ και 50.000 τεμάχια στην τιμή των 14,34 ευρώ)), ένα πακέτο στη Μοχλός (900.000 τεμάχια στην τιμή των 1,58 ευρώ) δύο πακέτα στη Micromedia Μπριτάννια (800 τεμάχια στην τιμή των 1,62 ευρώ και 700 τεμάχια στην τιμή των 1,7 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα στον ΟΤΕ (155 τεμάχια στην τιμή των 18,12 ευρώ, 1.000 τεμάχια στην τιμή των 18,28 ευρώ και 155 τεμάχια στην τιμή των 18,12 ευρώ), δύο πακέτα στη ΔΕΗ (50.000 τεμάχια στην τιμή των 14,58 ευρώ και 116.100 τεμάχια στην τιμή των 14,54 ευρώ) και δύο πακέτα στη Θεμελιοδομή (130.000 τεμάχια στην τιμή των 4,64 ευρώ και 134.000 τεμάχια στην τιμή των 4,64 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v