Ανοδικά η Σοφοκλέους (update)

Mε τη βοήθεια των τραπεζών και άλλων τίτλων του FTSE 20 (πλην ΟΤΕ και Cosmote) η Σοφοκλέους κινείται στα επίπεδα των 2.330 μονάδων. Στις 149 οι ανοδικές μετοχές, στις 95 οι πτωτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είθισται οι μεσοπρόθεσμοι και περιεκτικοί ανοδικοί κύκλοι να σηματοδοτούνται (και συντηρούνται) από δεικτοβαρείς μετοχές. Γι’ αυτό και η τελευταία αντίδραση, που προκλήθηκε με την αρχή τοποθέτησης διαθεσίμων του ΤΑΠ – ΟΤΕ, αρχικά στη μετοχή του Οργανισμού, στη συνέχεια σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους, είναι άξια αναφοράς και προσοχής.

Δεν αναμένεται στη φάση αυτή να ακολουθηθεί η ”μόχλευση” μετοχών του FTSE 20 από τα επενδυτικά σχήματα και λόμπι την ”αφύπνιση” της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Δεν θα πρέπει επίσης να περνά απαρατήρητο πως η πρόσφατη αντίδραση πραγματοποιείται με τις περίπου μισές συναλλαγές από ότι ανάλογη κίνηση πέρυσι το Νοέμβριο και περίπου 75% χαμηλότερο τζίρο από την ανοδική φάση του περυσινού Ιουλίου.

Έχουμε κατά συνέπεια μια χαμηλού κόστους αναθέρμανση της αγοράς, με τοποθετήσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαχυθεί στα μεσαία και χαμηλότερα χαρτιά. Και είναι γνωστό πως χαμηλού κόστους κινήσεις δημιουργούν λιγότερες ”φουρνιές” πωλητών.

Βεβαίως και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, όπως και η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών άλλωστε, δεν έχει πειστεί ακόμη για την... πιστότητα της ανόδου και απέχει. Σε αυτή τη φάση, καθώς διαμορφώνεται ο ”πυθμένας” απαιτούνται κινήσεις χαμηλού ρίσκου – κόστους και όχι μαζικότερη εισροή κεφαλαίων συνολικά στην αγορά.

Για να εδραιωθεί η ανοδική τάση στο δεικτοβαρές κομμάτι της αγοράς θα πρέπει να διασφαλιστεί σήμερα – αύριο το εύρος στήριξης των 2.265 – 2.280 μονάδων. Άλλωστε η πρόσφατη άνοδος των 100 και πλέον μονάδων προσεγγίζει πλέον το 39% της διόρθωσης που είχε προηγηθεί.

Επιμέρους κινήσεις, όπως για παράδειγμα η αυριανή συνάντηση στο ΥΠΕΘΟ, για τα διαθέσιμα των Ταμείων, μέχρι την ενεργοποίηση, επιτέλους, μαζικών προκηρύξεων προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, η διανομή υψηλών μερισμάτων, η διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών για περίπου 50 εισηγμένες μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα ΚΑΕ, η Πάρνηθα και άλλες τέτοιες παράμετροι, θα αρχίσουν να ”δουλεύουν” σταδιακά και μεσοπρόθεσμα υπέρ της αγοράς.

Γι’ αυτό στη φάση αυτή, προέχει η εξασφάλιση ”βάσης” στήριξης από τους λίγους και με λίγες μετοχές προτού κινηθεί, σε δεύτερο στάδιο, η αγορά προς τις 2.440 μονάδες. Το ευρύτερο επενδυτικό κοινό και η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών είναι πιθανότερο να αρχίσει να τοποθετείται και πάλι στο ”μαγαζί” υψηλότερα των 2.550 – 2.580 μονάδων. Μέχρι τότε η υπόθεση άνοδος θα αφορά τους λίγους και ισχυρούς, τους διαθέτοντες τον μηχανισμό και τη διαχείριση υψηλών διαθεσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v