Υψηλότερα ο δείκτης και η ψυχολογία

Ανεπαίσθητη η διόρθωση στο άνοιγμα μεταθέτει για αργότερα το ”κλείσιμο” του ”κενού” που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη Πέμπτη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσέγγιση της αντίστασης των 2.350 μονάδων και στη σχέση μεταξύ αγοραστών και πωλητών που θα διαμορφωθεί σε αυτά τα επιπεδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άνευ ουσιαστικής σημασίας η ελάχιστη... διόρθωση μεταθέτει για αργότερα το ”κλείσιμο” του ”κενού” που είχε διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης.

Μικρότερη του αναμενόμενου, θα λέγαμε ελάχιστη, η προσπάθεια εκμετάλλευσης των αφορμών, ξεπεράστηκαν στο πρώτο τέταρτο. Άλλωστε, οι αγορές Συμβολαίων σε συγκεκριμένες μετοχές και ειδικότερα της Εθνικής, ”μπλόκαρε” νωρίς - νωρίς, την όποια διάθεση για άσκηση ”υποτιμητικής κερδοσκοπίας” επιβεβαιώνοντας από την άλλη, την ισχύ που διαθέτουν όσοι έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται με θέσεις αγοραστών στη Σοφοκλέους.

Ενεργότερη σήμερα η συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων, και εμφανής η προσπάθεια μετακύλισης κεφαλαίων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση προς τον ΜΚ 40 και ορισμένους τίτλους χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας. Είναι όμως ισχυρές οι αγορές σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα ο FTSE 20 να έχει ξεπεράσει τις 1.220 μονάδες, ωθώντας και το Γενικό προς τις 2.350.

Η κίνηση των αγοραστών Συμβολαίων σε μετοχές της Εθνικής, σε συνδυασμό με ”παράλληλη εντολή” στη μετοχή της (στο ΧΑΑ), την οδηγούν και πάλι υψηλότερα των 23 ευρώ (συνυπολογιζόμενου και του μερίσματος).

Για τη συνέχεια, η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προσεγγίζεται η ”αντίσταση” των 2.350 μονάδων με συναλλαγές περίπου 30 εκατ. ευρώ (τα πρώτα 80 λεπτά της συνεδρίασης). Από τον τρόπο που θα διαμορφωθεί η σχέση αγοραστών – πωλητών πέριξ αυτής της περιοχής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, βραχυπρόθεσμα, την τάση.

Είναι προφανές πως η σημερινή αντίδραση σχετίζεται άμεσα με την εκτίμηση, πως τουλάχιστον σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται ”ανοδική κίνηση” και στη Νέα Υόρκη. Ζητούμενο, ειδικά για σήμερα η διασφάλιση περισσότερο μιας ”στήριξης” υψηλότερα των 2.315 – 2.320 μονάδων, παρά η αντίδραση του δείκτη πέραν των 2.350 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v