Οι τράπεζες δίνουν και σήμερα τον τόνο (update)

Με τη βοήθεια και σήμερα των τραπεζών η Σοφοκλέους κινείται στα επίπεδα των 2.330 μονάδων, ενώ πιέσεις ασκούνται στις τηλεπικοινωνίες. Η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώνεται στο 3/1.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αφορμή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών θα πρέπει να γίνει με μέτρο. Το εύρος της διόρθωσης στην αγορά της Νέας Υόρκης, βεβαίως και στην Ευρώπη, μπορεί να ωθεί και δικαιολογημένα αρκετούς σε μια πρώτη κατοχύρωση θέσεων, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η διασφάλιση του ελαφρώς θετικότερου κλίματος που έχει διαμορφωθεί τελευταία.

Η αγορά πήρε περίπου 100 πόντους, την προηγούμενη εβδομάδα, σε τρεις συνεδριάσεις, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει πλέον κοντά σε μεσοπρόθεσμες ισχυρές αντιστάσεις, αυτό όμως που προέχει είναι η... άμυνα.

Ένα μικρό ”ανοιγματάκι” διαμορφώθηκε την Πέμπτη (πέριξ των 2.260 - 2.280 μονάδων) που καλό θα ήταν να ”κλείσει” περιορίζοντας μέχρι αυτή την περιοχή την όποια διόρθωση. Λόγω του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτιμάται ότι αδύναμο σημείο της αγοράς ενδέχεται να είναι σήμερα οι τηλεπικοινωνίες και λιγότερο οι τράπεζες, παρά τη μεγαλύτερη άνοδο που έχουν σημειώσει οι τελευταίες.

Ο τραπεζικός δείκτης στις 3.812 μονάδες ”βλέπει” μεν την αντίσταση των 3.850, πλην όμως πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο υποχώρησής τους προς τις 3.750 μονάδες. Αυτό συμβαδίζει και με την ”κόπωση”, που διαπιστώνεται πέριξ των 1.220 μονάδων για τον FTSE 20, που αναλόγως θα μπορούσε να προσαρμοστεί προς τις 1.195 – 1.205 μονάδες ”εξυπηρετώντας” και τη σειρά Συμβολαίων Μαΐου, που λήγει την Παρασκευή.

Η όποια προσπάθεια διόρθωσης θα πρέπει να γίνει με μέτρο, να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο το θετικότερο κλίμα, αφού τεχνικά η Νέα Υόρκη δικαιολογεί αντίδραση εάν όχι σήμερα, τουλάχιστον αύριο.

Καλούνται οι ισχυροί ”παίκτες” οι οποίοι έχουν αναλάβει την τύχη της Σοφοκλέους, με επιτυχή αποτελέσματα τις τελευταίες 3 εβδομάδες να περιορίσουν στη γέννησή της όποια προσπάθεια ”υποτιμητικής εκμετάλλευσης” εκδηλωθεί.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι όποιοι ”υποτιμητές” ότι ενδεχόμενη διόρθωση αποτελεί γι’ αυτούς και τους εκτός παιδιάς εγχώριους θεσμικούς ευκαιρία τοποθετήσεων και όχι πίεσης χαμηλότερα της αγοράς. Στόχος σε αυτή τη φάση, του ανοδικού κύκλου, που έχει ξεκινήσει, είναι η προσέγγιση των 2.440 μονάδων, με λίγες ή περισσότερες –δεν έχει και τόση σημασία- διορθωτικές ανάσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v