”Χαλινάρι” στις 2.300 μονάδες από ΟΤΕ και Panafon

Η αποκόμιση κερδών και οι πιέσεις σε ΟΤE και Panafon συνετέλεσαν στην μη υπέρβαση του φράγματος των 2.300 μονάδων που επιχειρήθηκε σήμερα στη Σοφοκλέους. Οι τράπεζες παραμένουν κινητήριος μοχλός της ανόδου, ενώ η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώθηκε στο 3/1.

Χωρίς αμφιβολία η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους υπήρξε η πιο ικανοποιητική της εβδομάδας, καθώς παρατηρήθηκαν κάποια ”φαινόμενα” που μας καθιστούν αν όχι άκρως αισιόδοξους για τη συνέχεια, τουλάχιστον πεπεισμένους ότι στη Σοφοκλέους κάτι αλλάζει.

Καταρχήν, πρέπει να τονιστεί ότι η ”αντίδραση” των άμεσα εμπλεκομένων στο ΧΑΑ σήμερα παραπέμπει σε προσδοκία διατήρησης του Γενικού Δείκτη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, με άμεσο ”στόχο” την αναρρίχηση πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές – για τα δεδομένα της αγοράς – σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εάν και διαμορφώθηκαν σε υψηλότερες αποτιμήσεις χθες, παρά ταύτα προσέλκυσαν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Συνεπώς, ο τζίρος των 126 εκ. ευρώ (7,7 εκ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές) παρότι δεν είναι ”εντυπωσιακός” ως απόλυτο νούμερο, παρά ταύτα αντικατοπτρίζει τη διάθεση τοποθέτησης κεφαλαίων.

Εξάλλου, αυτό που απαιτείται δεν είναι η βραχυχρόνια επανατοποθέτηση, αλλά η σταδιακή επαναδραστηριοποίηση του retail στην αγορά, και συνεδριάσεις σαν τη σημερινή συμβάλλουν τα μέγιστα στην σταδιακή αναθέρμανση της εμπιστοσύνης.

Η μεταστροφή τάσης είναι ούτως ή άλλος μια χρονοβόρος διαδικασία, σήμερα ίσως είδαμε τα πρώτα δείγματα αλλαγής της σε θετική.

Τεχνικά, ο Δείκτης προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασπάσει την αντίσταση στις 2.300 μονάδες, εν τούτοις πιο σημαντικός είναι ο σχηματισμός double-bottom κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι που σημαίνει ότι ο Δείκτης δείχνει να δημιουργεί βάση στις 2.250 μονάδες, ήτοι 50 μονάδες υψηλότερα από τη προηγούμενη βάση, και εάν συνεχιστεί η εισροή είναι θέμα χρόνου πότε θα κατοχυρωθούν οι 2.300 μονάδες ως νέο επίπεδο ”εκκίνησης” της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στις 2.298,29 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,04%, με τις τράπεζες (1,44%) να οδηγούν και σήμερα την άνοδο, ενώ εξίσου ικανοποιητική υπήρξε η συμπεριφορά της μικρής κεφαλαιοποίησης, με το δείκτη FTSE Small Cap να κλείνει 1,3% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Άξια αναφοράς και η αποφυγή ”αγελαίων” συμπεριφορών, αφού η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 3:1 υπέρ των πρώτων, από 15:1 χθες, ενδεικτικό της διάθεσης αποκόμισης κερδών (ενδοσυνεδριακά) και της επανατοποθέτησης τους.

Βραχυπρόθεσμα, η κίνηση των Ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών αναμένεται σήμερα να είναι πτωτική – απόρροια διόρθωσης στον απόηχο του ”ράλι” - ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, Panafon) υποχώρησαν σήμερα, αφομοιώνοντας τη διεθνή τάση, με συνέπεια οι όποιες επιπτώσεις να μην εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές στην αυριανή κίνηση του ΧΑΑ. Δείγματα αυτονόμησης γαρ...

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στην Coca Cola 3E (120.000 τεμάχια στην τιμή των 15,6 ευρώ και 150.000 τεμάχια στην τιμή των 15,58 ευρώ), ένα πακέτο στη Γνώμων (1.230.000 τεμάχια στην τιμή των 1,65 ευρώ), ένα πακέτο στη Sex Form (160.000 τεμάχια στην τιμή των 9,58 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Eurodrip (30 τεμάχια στην τιμή των 3,2 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v