Δοκιμάζει τις 2.300 η αγορά (update)

Τρεις φορές από την έναρξη της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους δοκιμάσθηκε η υπέρβαση των 2.300 μονάδων με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στις μετοχές του FTSE 20. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες καθιστούν, προς το παρόν, την προσπάθεια ατελέσφορη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης ”δοκιμάζεται” υψηλότερο εύρος διακύμανσης του δείκτη.

Τρεις φορές (μέχρι τις 12.30) ”τεστάρησε” τις 2.300 ο ΓΔ με τον FTSE 20 να διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των 1.205 μονάδων. Ο τζίρος σε μετοχές των Εθνικής, Εμπορικής, Alpha, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, 3E, ΔΕΗ, Ιντρακόμ συγκεντρώνουν περίπου το 50% των μέχρι στιγμής συνολικών συναλλαγών.

Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και χθες, αλλά πολύ αργότερα, γύρο στη 13.30, στοιχείο που συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης. Ομολογουμένως η μέχρι στιγμής αντίδραση κάθε λογής επενδυτικών σχημάτων δεν είναι αυτή που ορισμένοι είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν, κάνοντας λόγο για ”πάρτι” στην περιφέρεια.

Έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2000 και μετά πως όλες οι περιεκτικές, μεσοπρόθεσμες και σχετικά ασφαλείς, ανοδικές φάσεις –κύκλοι- ξεκίνησαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, εδραιώθηκαν στην κατηγορία αυτή και μετά τη συσσώρευση σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών, ένα μέρος των κερδών ”παίχθηκε” στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Εάν θέλουμε να μιλάμε για αντίδραση που δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και δεν θα δημιουργήσει μια ακόμη ”γενιά” εγκλωβισμένων, θα πρέπει να αφεθούν οι ισχυροί να ολοκληρώσουν την ”κίνησή τους” στον FTSE 20.

Άλλωστε, οι εντολές αγοράς που δίνονται για παράδειγμα, στην Εθνική, Eurobank ή και την 3E ή την Alpha, πληρούν όλες εκείνες τις τεχνικές προδιαγραφές που ακολουθούνται από ισχυρούς παίκτες όταν τοποθετούνται σταδιακά με βάση το συνολικό τζίρο της μετοχής στην οποία λαμβάνουν θέση. Η buy the market τακτική τους, κατά την εκτίμησή μας εδραιώνει ένα νέο εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.285 – 2.315 απαραίτητο για να επιχειρηθεί στη συνέχεια η υπέρβαση των 2.320 – 2.350 με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η ”στήριξη” των 2.285 αποκτά ιδιαίτερη σημασία για σήμερα, καθώς συναρτάται με τις 1.200 μονάδες του FTSE 20 και τη ”στήριξη” του τραπεζικού δείκτη. Προς αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να αναμένεται μεγιστοποίηση των αγοραστών τραπεζικών τίτλων, τουλάχιστον για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v