Και οι ”ειδικοί” των Παραγώγων βλέπουν άνοδο

Συνέχεια αναζητεί μία από τις περιεκτικότερες ανοδικές αντιδράσεις, από την αρχή του έτους στο ΧΑΑ, με ζητούμενο την αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη των τραπεζών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία από τις περιεκτικότερες ανοδικές αντιδράσεις, από την αρχή του χρόνου, αναζητεί συνέχεια και δυναμική υπέρβασης πέραν μεσοπρόθεσμων ”αντιστάσεων”.

Το ζητούμενο ήταν εδώ και πολύ καιρό μια αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες, την υψηλή κεφαλαιοποίηση, την καρδιά δηλαδή του FTSE 20. Αφ’ ης στιγμής πυροδοτήθηκε από τοποθετήσεις κυρίως ξένων διαχειριστών και την ανοχή αρχικά ορισμένων εγχώριων θεσμικών, με συναλλαγές ικανοποιητικές –για τα δεδομένα της αγοράς- ευελπιστούμε για τα καλύτερα.

Είναι προφανές ότι ο κύκλος των διεργασιών, το παρασκήνιο, στον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με καλύτερο ίσως κίνητρο και ενδεχομένως αφορμή στις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα πως όλα πυροδοτήθηκαν την περίοδο της αποκοπής των μερισμάτων, της υποχώρησης για τη μετοχή της Alpha στα ”χαμηλότερα” τετραετίας, την αντιπαράθεση Εθνικής – Eurobank, την ανανέωση της θητείας της διοίκησης του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση τραπεζικού ομίλου της χώρας και τη λήψη θέσεων συγκεκριμένων διορατικών παικτών του ΧΠΑ στα ”χαμηλά” του FTSE 20 πέριξ των 1.140 μονάδων.

Είχε τότε επισημανθεί, έγκαιρα, πως οι συγκεκριμένοι παίκτες εκτιμούσαν ως ασφαλή βάση – εκκίνησης – τοποθετήσεων τις περίπου 3.450 του τραπεζικού δείκτη, δηλαδή τις 1.140 του FTSE 20. Οι θέσεις τους εδώ και δύο εβδομάδες, καθαρά ”αγοραστών” κερδίζουν ήδη τις πρώτες 50 μονάδες από τα Συμβόλαια μηνός Μαΐου που λήγουν τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Γι’ αυτό, οι ίδιοι, φρονούν ότι στην περίπτωση που διασπαστεί ανοδικά, με τζίρο, το ”δίδυμο των αντιστάσεων” μεταξύ 2.320 – 2.350, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος σε αυτή τη φάση, για την προσέγγιση των 2.470 μονάδων. Οι ίδιες πηγές έδιναν ιδιαίτερη σημασία, τότε, πριν δύο εβδομάδες στην αναστροφή της τάσης και την άρδην αλλαγή της ψυχολογίας στις μετοχές (και βεβαίως τις εταιρίες) του κλάδου των εκδόσεων – ομίλων εκτύπωσης.

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, να σημειωθεί, ότι μετά το πέρας της χθεσινής συνεδριάσεως αντικατέστησαν θέσεις ”πωλητών” με Συμβόλαια ”αγοραστών” (προς τις 17/05) και ορισμένοι ισχυροί ιδιώτες πελάτες των τεσσάρων – πέντε ΑΧΕ που πραγματοποιούν το 90% του τζίρου στα Παράγωγα. Ευελπιστούν ότι ”μπορούν να πάρουν” χωρίς μεγάλο ρίσκο περί τις 50 – 60 μονάδες από τον 20άρη στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v