Ανιχνεύοντας τη ρευστότητα των Ταμείων

Σε προσπάθεια ανίχνευσης της διαθέσιμης ρευστότητας των Ταμείων αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε ”βαριά χαρτιά” στο τελευταίο ημίωρο με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να υποχωρήσει κάτω από τις 2.220 μονάδες.

Μεταστροφή επενδυτικού κλίματος και ψυχολογίας σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς κατά τη τελευταία ώρα των συναλλαγών οι ανοιχτές εντολές πώλησης σε αρκετούς τίτλους της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με το κλείσιμο θέσεων σε τίτλους του FTSE-20 από μέρους θεσμικών χαρτοφυλακίων (πρωτίστως του εξωτερικού) οδήγησαν το Γενικό Δείκτη αλλά και την ευρύτερη αγορά σε απώλειες.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το άνοιγμα του spread προσφοράς-ζήτησης (ask-bid) στην Εμπορική και τη Panafon στο κλείσιμο, με τη πρώτη να κλείνει με απώλειες 0,5% και τη δεύτερη να ζημιώνεται σε ποσοστό 1%.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.218,35 μονάδες, έχοντας απολέσει 0,43% της αξίας του, ενώ με εξαίρεση το τραπεζικό κλάδο (0,06%), τόσο οι τηλεπικοινωνίες (-0,61%) όσο και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE-Small Cap (-1,18%) κατέγραψαν διόλου ευκαταφρόνητες ζημιές.

Με δεδομένη την δραστηριοποίηση των Ταμείων ως αγοραστών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης – ενδεικτική άλλωστε η τάση της Εθνικής, η οποία κατέγραψε κέρδη 0,6% με 320.000 τεμάχια – παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη σημερινή διόρθωση και δη τις ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο στην εδραίωση της αντίληψης ότι ο Δείκτης θα επιχειρήσει εκ νέου να βρει στήριξη στις 2.200 μονάδες στο άμεσο μέλλον, καθότι η προσφορά τίτλων εξακολουθεί να υφίσταται.

Επιπροσθέτως, το ότι τα 22 εκ. ευρώ εκ των 89 εκ. ευρώ της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας αφορούσαν σε συναλλαγές κατά τη τελευταία ώρα συνεδρίασης κρίνεται ενδεικτική της διάθεσης αποκόμισης κερδών και ”ελάφρυνσης” θέσεων από μέρους όσον δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά το τελευταίο δεκαήμερο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει επίσης να αναμένουμε τις επιπτώσεις της εφαρμογής του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή, καθώς ναι μεν εκτιμάται ότι στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση θα δούμε ενίσχυση της εμπορευσιμότητας, ωστόσο διευκολύνεται παράλληλα και η δυνατότητα ”εξόδου” από συγκεκριμένους τίτλους χωρίς να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η αποτίμηση μιας μετοχής.

Όσον αφορά το ΧΠΑ, τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 στους τρεις πιο ”ρευστούς” μήνες (Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) εμφάνισαν μικρές υποτιμήσεις έναντι των θεωρητικών τους τιμών, με τα discounts όμως να διευρύνονται λίγα λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Ιστορικό χαμηλό, όπως και χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες, σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ζωής και Paperpack - Τσουκαρίδης.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην EFG Eurobank (50.000 τεμάχια στην τιμή των 13,1 ευρώ), ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (147.000 τεμάχια στην τιμή των 4,1 ευρώ) και δύο πακέτα στην Ελτον Χημικά (119.900 τεμάχια στην τιμή των 6,36 ευρώ - 111.300 τεμάχια στην τιμή των 6,36 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v