Σε καλό δρόμο η αγορά

Καλά τα πηγαίνει τις τελευταίες ημέρες η Σοφοκλέους, με το πρόβλημα της ρευστότητας - εμπορευσιμότητας να διευθετείται και τα κάθε λογής ”επενδυτικά σχήματα” να επαναδραστηριοποιούνται σταδιακά. Ωστόσο, για σήμερα καλή θα ήταν και η έξωθεν βοήθεια, ειδικότερα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τις ενδείξεις σταθεροποίησης στα ξένα χρηματιστήρια και ειδικότερα της Νέας Υόρκης περιμένει η Σοφοκλέους. Όχι βέβαια πως τις τελευταίες ημέρες τα πηγαίνει άσχημα, με κυκλικές κινήσεις από τα ”μικρά” στα ”μεσαία” και μετά στα ”μεγάλα”, με αυξανόμενη ρευστότητα αλλά καλή θα ήταν και η έξωθεν βοήθεια.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της αγοράς, η ρευστότητα – εμπορευσιμότητα, φαίνεται ότι σταδιακά ”ρυθμίζεται” καθώς, οι τέσσερις – πέντε διορατικοί εγχώριοι θεσμικοί τοποθετούνται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο, ενώ καλοδεχούμενη από κάθε άποψη ήταν η επαναδραστηριοποίηση των κάθε λογής ”επενδυτικών σχημάτων”.

Οι ”δυνάμεις της αγοράς” έχουν αυτή την περίοδο την ευκαιρία συνεπικουρούμενης από την εν δυνάμει ρευστότητα των Ταμείων και των μερισμάτων, να προχωρήσουν ακόμη πιο επιθετικά στην προσπάθειά τους να φέρουν την αγορά υψηλότερα.

Τεχνικά, θεωρείται πιθανότατο, πως ολοκληρούμενης της σταθεροποίησης – συσσώρευσης στο εύρος 2.170 – 2.230 μονάδων, θα επιζητηθεί στη συνέχεια ανοδική και επιθετικότερης μορφής αντίδραση.

Ήδη τα πρώτα Συμβόλαια στον FTSE 20 μηνός Μαΐου προϊδεάζουν για τους σχεδιασμούς εκείνων των λίγων που ”ποντάρουν” εδώ και δέκα ημέρες στην άνοδο της αγοράς. Άνοδος, που μπορεί να προκληθεί και ενδυναμωθεί αποκλειστικά και μόνο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα από τον τραπεζικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα από τις εξελίξεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο.

Εάν μάλιστα εκκενωθούν οι πιέσεις σε μετοχές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη σήμερα – αύριο, ο FTSE 20 αποκτά ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα. Εάν κρίνουμε και από τις πρώτες τοποθετήσεις των τεσσάρων – πέντε εγχώριων θεσμικών στον τραπεζικό κλάδο σε επίπεδα πέριξ των 3.500 μονάδων (κλαδικός δείκτης), τότε το αισιόδοξο σενάριο για τις τράπεζες θα κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος.

Κατά την εκτίμησή μας, εντελώς προσωπική και ενδεχομένως αυθαίρετη, η αντίδραση του συνόλου των εταιριών του κλάδου Εκτυπώσεων – Εκδόσεων, το τελευταίο 10ήμερο, ίσως να προεξοφλεί –κατ’ αυτούς- την ολοκλήρωση (ή προς ολοκλήρωση) της κυρίως ταλαιπωρίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων – ομίλων και εταιριών. Εάν στο συγκεκριμένο κλάδο ενισχύεται σταδιακά η εκτίμηση πως τα δυσκολότερα σε ό,τι αφορά βασικές πηγές τους εσόδων, δηλαδή διαφήμιση, έχουν παρέλθει, τότε θα πρέπει να θεωρούνται ”σηματωροί” και για τις επενδυτικές μας κινήσεις.

Υ.Γ. Ύστερα από πάρα πολύ καιρό λαμβάνεται ταχύτατα και με τη δραστικότητα που απαιτείται, μια υπουργική απόφαση που μπορεί και υπεραξίες στα Ταμεία να προσδώσει μακροπρόθεσμα και τη Σοφοκλέους να απεγκλωβίσει μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v