Κάτι αλλάζει, ζητείται διάρκεια!

Με το σύνολο των κλαδικών δεικτών σε θετικό έδαφος και το τζίρο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 εβδομάδων ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Πάνω από 100 μετοχές κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 3%, πλην όμως ο πειρασμός της αποκόμισης των κερδών στη νέα (Μεγάλη) εβδομάδα είναι μεγάλος.

Καλύτερα δεν...γίνονταν σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς το κλείσιμο βρήκε το σύνολο των κλαδικών δεικτών σε θετικό έδαφος, το τζίρο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων (μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών) και πάνω από 103 μετοχές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Εκ πρώτης όψεως, έχουμε να κάνουμε με μια άκρως ικανοποιητική συνεδρίαση. Ομολογουμένως, για όσους τοποθετήθηκαν αυτή την εβδομάδα, η δικαίωση ήρθε και με το παραπάνω, καθώς η πλειονότητα των τίτλων βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, τουλάχιστον στη Περιφέρεια.

Εν τούτοις, οι ανησυχίες παραμένουν. Και αυτό γιατί τόσο η Εθνική (20,1 ευρώ, -0,4%) όσο και η Alpha Bank (15,02 ευρώ, -1%) επέδειξαν σήμερα σαφή δείγματα ”κόπωσης”, δίνοντας την εντύπωση, ότι παρά τη ζήτηση από μέρους των Ταμείων, υπάρχουν ακόμα επενδυμένοι σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που επιθυμούν την απεμπλοκή.

Επιπροσθέτως, με τα κέρδη στη Περιφέρεια να οξύνονται, το σενάριο της αποκόμισης γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Εξάλλου, ο τζίρος των 109 εκ. ευρώ (1 εκ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές) αναδεικνύει την εισροή κεφαλαίων από τα lobbies και το retail, με τη διάρκεια της αντίδρασης να παραμένει άγνωστη, όπως επίσης απροσδιόριστη παραμένει η επενδυτική τακτική που ακολουθείται. Επειδή όμως παρατηρούμε μια νέα ”αγελαία” συμπεριφορά, πρέπει να είμαστε αρκούντως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και σήμερα να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 0,85%, διαμορφούμενος στις 2.225,14 μονάδες, με μόλις 44 μετοχές να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, έναντι 287 που κατέγραψαν κέρδη.

Βραχυπρόθεσμα, και με τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 να μην δίνουν σαφή τόνο (απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας), πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί, χωρίς όμως να αφαιρούμε το οτιδήποτε ή να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι συνεδριάσεις σαν τη σημερινή συμβάλλουν τα μέγιστα στη τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Αρκεί, να υπάρξει διάρκεια.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (48.865 τεμάχια στην τιμή των 20,06 ευρώ) κι ένα πακέτο στον ΟΤΕ (150 τεμάχια στην τιμή των 17,7 ευρώ).

Τέλος, χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρών Alpha Bank και Αγροτική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v