Αφορμή ανόδου οι ξένες αγορές

Ως η σημαντικότερη μάχη των τελευταίων ημερών θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση, που παρέχει αφορμή και από το εξωτερικό για άνοδο. Όσον αφορά στις τράπεζες, τα αποτελέσματα της Alpha θα πρέπει να αναγνωσθούν διπλά, ενώ δυνατότητες αντίδρασης εμφανίζει η Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρκετοί θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση ως την σημαντικότερη ”μάχη” των τελευταίων ημερών. Εκτίμηση που εκφράζεται από όλους εκείνους, οι οποίοι θεωρούν καθαρά τεχνική και για λόγους ευνόητους τη στήριξη των τελευταίων ημερών.

Σίγουρα και τα αποτελέσματα της Alpha ”σόκαραν” τους περισσότερους όχι όμως εκείνους τους λίγους που παρακολουθούν σταθερά την τράπεζα τα τελευταία χρόνια και εντοπίζουν από τις αρχές του 2000 τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξής της.

Τα αποτελέσματα της Alpha μπορεί και πρέπει να αναγνωσθούν... διιπλά. Η άλλη όψη πέραν της καθαρά οικονομικής, είναι αυτή της λογικής και του αναπόφευκτου. Η απλή λογική λέει ότι η τράπεζα θα χρειασθεί εσπευσμένα να ξαναξεκινήσει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Τα αρνητικά αποτελέσματα του κλάδου θα αποτελέσουν κρησάρα, οδηγώντας στην τελευταία μάχη του μεταξύ τους πολύχρονου πολέμου.

Τεχνικά για σήμερα, το εύρος 2.170 – 2.230 μονάδων εμφανίζεται αρκετά ασφαλές. Εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερο ενδεχόμενο την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τη σημαντική τους διόρθωση, και με αφορμή το αμερικανικό ΑΕΠ αργά το απόγευμα, οι ”υγιείς δυνάμεις της αγοράς” δεν θα παραδοθούν αμαχητί στους ”υποτιμητές”.

Η αγορά αναζητεί θετική αφορμή από το εξωτερικό για να αντιδράσει και όσοι έχουν προεξοφλήσει πίεση και υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής χαμηλότερα των 20 ευρώ, ας το ξανασκεφτούν.

Στο ενδεχόμενο που η αγορά αντιδράσει πέραν των 2.225, προσεγγίζοντας έστω και ενδοσυνεδριακά τις 2.2230 – 2.235 μονάδες, το θετικό σενάριο θα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v