O φαύλος κύκλος του συστήματος

Η Alpha Bank, κατάφερε να ξεπεράσει τις αρνητικές προσδοκίες, σημαντική μείωση της κερδοφορίας αναμένεται και για Εθνική - Εμπορική οπότε το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις έχει για την οικονομία, η προφανής ”κάμψη” στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

O φαύλος κύκλος του συστήματος
Η μειώση των κερδών της Alpha Bank, κατα περισσότερο από 60%, αποτελεί ”αρνητική έκπληξη” αφού ξεπερνά τις διατυπωμένες εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, ενω δημιουργεί ανησυχία και για την περίπτωση της Eθνικής και της Εμπορικής, για τις οποίες οι προβλέψεις έχουν ήδη κινηθεί σε υψηλά επίπεδα μείωσης κερδοφορίας του τριμήνου, σε σύγκριση με το 2001.

Όσο γρηγορότερα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους τόσο το καλύτερο για να φύγει το ”βάρος” από την αγορά.

Ολα δείχνουν πάντως οτι, το πρόβλημα των τραπεζών γίνεται πρόβλημα της αγοράς αλλά και της οικονομίας, ακριβώς λόγο του κεντρικού ρόλου που παίζουν στο σύστημα.

Γίνεται λοιπόν προφανές οτι τα κέρδη απο χρηματοοικονομικές πράξεις, αλλά και η γενικότερη αναπτυξιακή τάση δεν προσφέρουν πλέον την απαραίτητη κάλυψη για να ”κρυφτούν κάτω από το χαλί” τα οργανωτικά, διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Βεβαίως το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη χώρα μας. Οι τράπεζες και οι ”συγγγενείς” χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πιέζονται τώρα διεθνώς, ενώ οι αποκαλύψεις για ”συγκρούσεις συμφερόντων” και ”κατα παραγγελίαν” εκθέσεις και αναλύσεις θέτουν γενικότερα το θέμα της ”πίστης” στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ένα θέμα που αφορά κατ’ εξοχήν τη χώρα μας αφού στελέχη της αγοράς επιμένουν πως τα μετοχοδάνεια και γενικότερα οι υποχρεώσεις πλιάδας εισηγμένων και μη αλλά πάντως μεγάλων εταιριών, αποτελούν ένα ”δυσάρεστο αγκάθι” για το οποίο αναζητούνται επειγόντως έστω και μεσοβέζικες λύσεις!

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v