Εδειξε... χαρακτήρα η Σοφοκλέους

Παρά τις πιέσεις στην Εθνική (λόγω της αποκοπής του μερίσματος) και το δυσμενές κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η Σοφοκλέους συγκρατήθηκε τελικώς σε επίπεδα πάνω από τις 2.200 μονάδες. Η περιφέρεια, αν και ακάλυπτη στην έναρξη της συνεδρίασης, ανέκαμψε με αποτέλεσμα πάνω από 200 μετοχές να κλείσουν θετικά.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνουμε από χθες, θα αποτελούσε σήμερα ”βαρόμετρο” της αγοράς, άποψη που τελικά μετουσιώθηκε πλήρως σε πραγματικότητα, αφού η διαπραγμάτευση της μετοχής άνευ μερίσματος την οδήγησε αρχικώς στο επίπεδο των 20 ευρώ (-4,5%), από το οποίο ανέκαμψε στη συνέχεια απόρροια και των τοποθετήσεων των Ταμείων στη μετοχή.

Ωστόσο, η υψηλή κεφαλαιοποίηση γενικότερα έδειξε αδύναμη στο να συντηρήσει την αγορά στα χθεσινά επίπεδα, με συνέπεια να δοκιμαστεί η στήριξη στην ευρύτερη ζώνη των 2.200 μονάδων, και στη συνέχεια, βοηθούντος και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (0,51%), ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με απώλειες 0,47%, στις 2.206,42 μονάδες.

Οι τράπεζες (-1,24%) άσκησαν – όπως αναμενόταν άλλωστε – σημαντικές πιέσεις στο Δείκτη, εξέλιξη που σε συνδυασμό και με τις πιέσεις στην κινητή τηλεφωνία (Cosmote –0,2%, Panafon –1%) άφησε την αγορά χωρίς ”στήριγμα”, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια επέδειξε σημαντική διάθεση αυτονόμησης, αντλώντας δυνάμεις από τη διατήρηση του Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.200 μονάδων.

Ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι 208 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, εκ των οποίων 58 με κέρδη άνω του 3%. Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε ότι ασχέτως της συμπεριφοράς του Δείκτη, αυτό που ενδιαφέρει είναι σε πρώτη φάση η επικράτηση θετικού κλίματος στις μετοχές ”ενδιαφέροντος” των μικροεπενδυτών, καθώς μόνο έτσι δύναται, σταδιακά, να αποκτήσει βάθος το σύνολό της αγοράς.

Συνεπώς, η αναρρίχηση του τζίρου στα 95 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 0,7 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων, αποτελεί τη κατεξοχήν θετική εξέλιξη της σημερινής ημέρας, δημιουργώντας ”ελπίδες” ότι σταδιακά θα επιστρέψει μέρος του retail.

Στον αντίποδα, η κατάσταση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό χώρο είναι τουλάχιστον ”τραγική” - τα εισαγωγικά ίσως θα πρέπει να αφαιρεθούν – καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν σήμερα στην Ευρώπη εντονότατες πιέσεις, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, με τη KPN Quest να υποχωρεί σε ποσοστό 55% (έβδομη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της Ευρώπης στη κινητή) και τη Vodadone να καταγράφει ενδοσυνεδριακές απώλειες 7,1%.

Συνεπώς, και παρά την άκρως ικανοποιητική συμπεριφορά της Σοφοκλέους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους εξωγενείς παράγοντες, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία περνάει ιδιαιτέρως κρίσιμες στιγμές.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Folli Follie (36.280 τεμάχια στην τιμή των 19,46 ευρώ), ένα πακέτο στην Τασόγλου (300 τεμάχια στην τιμή των 0,84 ευρώ) κι ένα πακέτο στην ΕΥΑΘ (500 τεμάχια στην τιμή των 5,9 ευρώ).

Τέλος, χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσε η μετοχή της Plias.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v