Με το βλέμμα στην Εθνική

Υπόθεση της Εθνικής θεωρείται η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά, καθώς σήμερα - αύριο η Σοφοκλέους αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της και λόγω της αποκοπής μερίσματος στη μετοχή της τράπεζας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Εθνική” υπόθεση η βραχυπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους, που πρακτικά σημαίνει ότι η αγορά περιμένει σήμερα -περισσότερο όμως αύριο- λόγω αποκοπής του μερίσματος να διαπιστώσει τις αντοχές της Σοφοκλέους.

Το ενθαρρυντικό με την περίπτωση της Εθνικής, είναι πως ”παλιά γάτα στην αγορά” προνόησε να ενισχυθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις με το ποσοστό του προς αποκοπή μερίσματος. Προνόησαν δηλαδή, οι άνθρωποί της, να φέρουν –τεχνικά άψογα- την τιμή της μετοχής από τα 19,2 στα 20,6 ευρώ. Κάτι που ήταν πρώτος και άμεσος στόχος τους.

Αρκετά όμως ισχυρά (για τα δεδομένα της αγοράς) ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη κίνηση, έχουν λάβει βραχυπρόθεσμες θέσεις στη μετοχή και κατά συνέπεια η συμπεριφορά τους θα καθορίσει σήμερα – αύριο το ”βάθος” της ενδεχόμενης διόρθωσης.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, που αφορά στην αυτή καθεαυτή κίνηση του κλάδου τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα ο τραπεζικός έχει απολέσει από πέρυσι την αναβάθμιση, τέλη Μαΐου, περίπου 50%, τις μισές όμως ζημιές (26%) τις εμφανίζει από την αρχή του χρόνου.

Υπάρχει μια επιτάχυνση της πίεσης, της πτώσης που γίνεται ακραία στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις από την αποκοπή του μερίσματος μιας μετοχής. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί στη μετοχή της Alpha, μάλλον διαμορφώνεται για τη μετοχή της Eurobank και δεν αποκλείεται να συμβεί για την Εθνική έως το τέλος της εβδομάδας.

Πρακτικά αυτό για ορισμένους σημαίνει ότι η ”αποκοπή μερίσματος” λειτουργεί ως τελειωτική ”εξαέρωση” στη φάση διόρθωσης μιας μετοχή ή ενός κλάδου. Για αυτό το λόγο θεωρούν ότι πέριξ αυτών των επιπέδων τιμών θα πρέπει να αρχίσουν να ”ξανακοιτάζουν” τις τράπεζες.

Εάν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές από τα νέα τους ”διορθωμένα” επίπεδα θα αντιδράσουν και η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξε χθες διάθεση και… ρευστό, θα επιμείνουμε ότι το αισιόδοξο σενάριο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ”αντίσταση” θεωρούνται οι 2.230 – 2.240 μονάδες και ”στήριξη” οι 2.170- 2.180.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v