Πιέσεις στα ”βαριά”, ξεθάρεψε η περιφέρεια

Η άνοδος της Εθνικής (1,6%) δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες των μετοχών της Εμπορικής, Alpha, Eurobank και ΟΤΕ με αποτέλεσμα να πιεστεί ο FTSE 20 και ο Γενικός Δείκτης. Αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των lobbies στην Περιφέρεια.

Άνοδος αγοράς... πτώση Δείκτη στο ΧΑΑ, καθώς οι έντονες πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (Εμπορική, Alpha, Eurobank) οδήγησαν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα, με την Εθνική να αναλαμβάνει το ρόλο του αντισταθμιστή της τάσης, έχοντας καταγράψει κέρδη 1,6%.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην μερική επαναδραστηριοποίηση των lobbies, τα οποία αναγνωρίζοντας τη διάθεση των Ταμείων να ”στηρίξουν” την Εθνική και συνεπώς το Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες, οδήγησαν τη Περιφέρεια σε κέρδη, ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι 172 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και μόλις 116 με ζημιές.

Εν τούτοις, επειδή ”κινητήρια” δύναμη της αγοράς είναι τα blue chips, θα πρέπει να εκφράσουμε σημαντικές ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα συντήρησης του ΧΑΑ στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Από τη μία, το άκρως οριακό κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2.200, και συγκεκριμένα στις 2.200,18 (-0,19%) και από την άλλη η αδυναμία των τηλεπικοινωνιών να αναλάβουν το ρόλο του…αντίβαρου, αποδεικνύουν ότι διάθεση για στήριξη και αντίδραση μπορεί να υπάρχει, χωρίς όμως να υπάρχει απαραίτητα η βούληση και τα κεφάλαια.

Εξάλλου, ο ενισχυμένος τζίρος των 76,6 εκ. ευρώ (3,4 εκ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές) πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην ύπαρξη πλεονάζουσας προσφοράς στην EFG Eurobank-Ergasias (-2,9%) και την Εθνική και λιγότερο στη διάχυση κεφαλαίων προς τη Περιφέρεια.

Βραχυπρόθεσμα, καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης θα έχει η στάση που θα τηρήσουν τα Ταμεία, καθώς αποτελούν κατηγορία επενδυτικού φορέα που χαρακτηρίζεται από δύο (πολυπόθητα) στοιχεία: Την ύπαρξη ρευστότητας και διάθεση τοποθέτησης. Το για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις, κρίνει πολλά όσον αφορά τη κίνηση του Δείκτη...

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Paperpack - Τσουκαρίδης, Π&Κ ΑΕΕΧ, Euromedica, Eurodrip και Μινωικές Γραμμές, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Paperpack - Τσουκαρίδης, Π&Κ ΑΕΕΧ, Euromedica, Eurodrip, Μινωικές Γραμμές, ΕΤΒΑ Leasing και Plias.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Ελληνική Τεχνοδομική (125.000 τεμάχια στην τιμή των 5,98 ευρώ), ένα πακέτο στην Creta Farm (52.190 τεμάχια στην τιμή των 18,88 ευρώ), ένα πακέτο στη Μπενρουμπή (50 τεμάχια στην τιμή των 6,54 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Ηλέκτρα (60 τεμάχια στην τιμή των 4 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v