Σε Εθνική – Eurobank το ενδιαφέρον

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην αγορά Παραγώγων αναμένεται να καθορίσουν την τάση στην αγορά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε Eurobank και Εθνική αλλά και σε ”περιφερειακές” του FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παράγωγα και εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθορίζουν την τάση και το κλίμα στην αγορά. Για τις ξένες αγορές είναι προφανές, ότι αφορμές έψαχναν για να τοποθετηθούν χαμηλότερα και αυτό θα κάνουν.

Στην αγορά Παραγώγων, η πλειονότητα των μικροσυμβολαίων εκτιμά ότι η αγορά θα υποχωρήσει και προσβλέπει σε κέρδη από τις... ζημιές στην αγορά μετοχών. Άραγε πόση βάση, στην πράξη, έχουν πρόσφατες επισημάνσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι τα παράγωγα ενισχύουν την ρευστότητα και συγκρατούν την πτώση στο ΧΑΑ.

Αποκοπή μερίσματος σήμερα για τη μετοχή της Eurobank που με 157.000 τεμάχια υποχώρησε χθες κατά 1,82%. Θα απολέσει άλλο ένα περίπου 2% η μετοχή σήμερα ή προεξόφλησε τα χειρότερα τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις; Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη έκθεση της UBS, που θεωρεί ελκυστική την τράπεζα με προσδοκώμενη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από κάθε άλλο όμιλο του κλάδου. Να περιμένουμε κατά συνέπεια πελατών της UBS στην φθηνή, κατ’ αυτούς, μετοχή της Eurobank.

Με αφορμή και το πρόσφατο παιχνίδι εντυπώσεων που παίχθηκε πρόσφατα στον τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε και εμείς οι ίδιοι ποια ακριβώς είναι η βαρύτητα των έγκριτων εκθέσεων, έγκυρων διεθνών οίκων.

Το προηγούμενο της Arthur Andersen και Merrill Lynch, θα έπρεπε να μας καθιστά επιφυλακτικούς σε κάθε... Δαναό που όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα μας φέρνει δώρα – χάντρες για να αποκομίσει υπεραξίες στη συνέχεια, φθηνές κεφαλαιοποιήσεις.

Κατά συνέπεια για σήμερα, θα πρέπει να θεωρείται πολύ λογική και δικαιολογημένη η προσπάθεια της αγοράς να βρει κατεύθυνση, διέξοδο είτε προς τα πάνω, ξεπερνώντας τις 2.230 μονάδες, είτε χαμηλότερα δοκιμάζοντας τη στήριξη των 2.170 μονάδων.

Μετοχές σηματωροί, πλην της Eurobank, για ευνόητους λόγους, η Εθνική, η απρόσμενα αδύναμη χθες Alpha, αλλά και ”περιφερειακές” του FTSE 20, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντρακόμ, Τιτάν, Αλουμίνιο, 3E. Ενδέχεται σήμερα να παρατηρηθούν ορισμένες τελευταίες κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων ενόψει της αναδιάρθρωσης των Δεικτών.

Υ.Γ. Με αφορμή την τελευταία ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων διεθνών οίκων σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή (κλείσιμο Παραγώγων μηνός Απριλίου, περίοδος αποκοπής μερισμάτων Eurobank, Εθνικής) θα ήταν καλό να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το θέμα, αξιοπιστία δηλαδή και πληρότητα, των εκθέσεων ξένων και εγχώριων οίκων. Για να αποκτήσει επιτέλους κάποιον ”μπούσουλα” το ενεργό επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v