Αφορμή για αντίδραση έδωσαν οι εκθέσεις

Μόνον κατά τις πρώτες ώρες επηρέασαν τη Σοφοκλέους οι αρνητικές εκθέσεις των ξένων για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, καθώς στη συνέχεια η πλειονότητα των ”βαριών χαρτιών” αντέδρασε θετικά. Σημαντική αντίδραση της Intracom (4,3%), συνέπεια των δικαστικών εξελίξεων σε ΟΠΑΠ, Intralot.

Βαρύτητα στα…”εσωτερικά” ζητήματα έδωσε σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς το μπαράζ των αρνητικών κρίσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας στο άνοιγμα, και δη οι εκθέσεις των UBS Warburg και SSSB για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ αντίστοιχα ”απασχόλησαν” κατά το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης το ΧΑΑ, πιέζοντας το Γενικό Δείκτη στο χαμηλό των 2.182 μονάδων, σημείο από το οποίο ανέκαμψε δυναμικά όταν έγινε γνωστή η αθωωτική εισήγηση του Εισαγγελέα στη δίκη του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη.

Απόρροια αυτού ήταν, με εξαίρεση την Εμπορική και τη Panafon, το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αντιδράσει, με την Εθνική να καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 2,1%, ενώ για μια ακόμη ημέρα ΟΤΕ και Cosmote βρέθηκαν σε θετικό έδαφος. Άξιας αναφοράς επίσης και η ”αντίδραση” των τίτλων συμφερόντων του κ. Κόκκαλη, με την Intracom (4,3%) να οδηγεί τον FTSE-20.

Το κλείσιμο βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,83%, στις 2.221,49 μονάδες, εν μέσω νέας ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία ανήλθε στα 84,2 εκ. ευρώ (6,9 εκ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές).

Αν μη τι άλλο, η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ότι το ΧΑΑ παραμένει πλήρως εκτεθειμένο σε εξωγενείς παράγοντες, αφού σήμερα οι δύο καταλυτικοί παράγοντες ήταν αφενός οι εκθέσεις, αφετέρου τα δρώμενα στο εγχώριο σκηνικό.

Ωστόσο, συνίσταται υψηλός βαθμός εγρήγορσης, καθώς πρέπει να τονίσουμε ότι η σημερινή κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί one-off, ήτοι μία αντίδραση ημέρας, καθώς η υψηλή κεφαλαιοποίηση βοηθήθηκε τα μέγιστα από την Intracom, αλλά και από τις συνεχιζόμενες τοποθετήσεις των Ταμείων (η τάση της Εθνικής αυτή την εβδομάδα οδηγεί πολλούς εγχώριους αναλυτές στο να κάνουν λόγο για ”έμμεση” στήριξη).

Στον ίδιο βαθμό όμως, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι, μετά από πολύ καιρό, η Σοφοκλέους έγινε αποδέκτης ”θετικών” ειδήσεων, ασχέτως εάν αυτές συνέπεσαν με την γνωστοποίηση κάποιων αρνητικών κρίσεων που μεσοπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν τη στάση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σημειώνεται, ότι σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Π&Κ ΑΕΕΧ, η οποία έκλεισε με πτώση 25% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 0,90 ευρώ, ενώ η τιμή εισαγωγής ήταν τα 1,20 ευρώ. Διακινήθηκαν 1.206.530 τεμάχια, αξίας 1,112 εκατ. ευρώ.

Ιστορικό χαμηλό, εκτός της Π&Κ ΑΕΕΧ, σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ζωής, Αγροτική Ασφαλιστική και Paperpack - Τσουκαρίδης, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Π&Κ ΑΕΕΧ, Stabilton, Αγροτική Ζωής, Αγροτική Ασφαλιστική, Paperpack - Τσουκαρίδης, Kεράνης Συμμετοχών, Πουλιάδης & Συνεργάτες και ΕΤΒΑ Leasing.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Ακτωρ (100.000 τεμάχια στην τιμή των 6 ευρώ), ένα πακέτο στα ΕΛΠΕ (190.000 τεμάχια στην τιμή των 5,8 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Αγροτική Ζωής (900.000 τεμάχια στην τιμή των 5,75 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v