Από την Εθνική εξαρτάται...

Η πορεία της αγοράς εξαρτάται από δύο παράγοντες: από το εάν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ παραγόντων και αρχών της αγοράς, αλλά και από το στόχο που έχει θέσει η Εθνική για τη μετοχή της.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από δύο τεχνικές λεπτομέρειες εξαρτάται, βραχυπρόθεσμα, η πορεία της αγοράς. Από το εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ισχυρών παραγόντων και αρχών της αγοράς (στο επίκεντρο και τα Παράγωγα) και από τις προτεραιότητες τη Εθνικής.

Πιο συγκεκριμένα, εάν στόχος της Εθνικής, ενόψει της αποκοπής του μερίσματος, είναι η ”υπεράσπιση” των 19,2 ή των 19,8 ευρώ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Να σημειωθεί ότι με βάση το ”κλείσιμο” Συμβολαίων στον FTSE 20, προβλέπεται discount της τάξης του 0,87% λόγω του ότι η πλειονότητα των ”παικτών” έχει προεξοφλήσει υποχώρηση της Εθνικής, ικανής να παρασύρει προς τις 1.149 μονάδες (ίσως και χαμηλότερα) τον 20άρη.

Θα τους κάνει τη χάρη η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, ή όχι, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τους shortάκηδες άλλα το σύνολο, θα λέγαμε, όσων ασχολούνται με τη Σοφοκλέους.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ενεργοποίηση των Ταμείων που έχουν αρχίσει σταδιακά να λαμβάνουν θέση, κατ’ αρχήν στη μετοχή του ΟΤΕ.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφορά στην προδιαγραφόμενη αλλαγή στάσης ορισμένων θεσμικών ενόψει της κατηγοριοποίησης. Εκτιμάται, ότι μία στροφή προς το ”ποιοτικότερο” μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση του ΜΚ 40, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προς όφελος συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20. Αναφερόμαστε βεβαίως και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία πανηγυρικά θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο δείκτη.

Στα υπόψιν, άλλωστε, των διορατικών εγχώριων θεσμικών είναι όλες ανεξαιρέτως οι προς αναβάθμιση μετοχές με πρώτο και καλύτερο τον ΟΠΑΠ. Εκτιμάται ότι μεθοδικά και προσεκτικά ετοιμάζεται η αντεπίθεση των τραπεζών με κινήσεις που θα επιβεβαιώσουν όσους εκτιμούν ότι από το γ’ τρίμηνο θα μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση των αποτελεσμάτων, του κλίματος στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v