Καλοδεχούμενη η άνοδος, αλλά αρκεί;

Καλοδεχούμενη η σημερινή θετική αντίδραση στη Σοφοκλέους, πλην όμως, ούτε επαρκής είναι αλλά και ούτε πειστική. Οι περιορισμένες συναλλαγές επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα των ενεργών ”παικτών” και την αδιαφορία των υπολοίπων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλή, αλλά όχι επαρκής, κυρίως, όμως, ούτε πειστική η μέχρι στιγμής αντίδραση. Οι συναλλαγές των 22 εκατ. ευρώ, λιγότερες από ό,τι χρειάζεται μια αντίδραση σε αυτή τη φάση, επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των ενεργών ”παικτών”, πόσο μάλλον της αδιαφορίας των περισσότερων επενδυτών.

Το τεχνικό στοιχείο που κάνει τη διαφορά στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις αφορά στη διαφορά κεφαλαιοποίησης μεταξύ Εθνικής – Eurobank, που από τα περίπου 250 εκατ. ευρώ της περασμένης Παρασκευής, έχει ενισχυθεί στα περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, για τη μετοχή της Εθνικής ”δικαιολογείται” περιθώριο ανόδου μέχρι και τη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου, έως και ένα ευρώ από την τρέχουσα τιμή. Σε αυτή την περίπτωση, θα αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο υποχώρησής της χαμηλότερα των 19 ευρώ.

Για τη συνέχεια, θα χρειαστούν και άλλες πειστικότερες ενδείξεις κυρίως από την πλευρά των τριών – τεσσάρων διορατικών εγχώριων θεσμικών, που την τελευταία εβδομάδα εκτιμούν ως ελκυστικές τις αποτιμήσεις ορισμένων εταιριών.

Ήδη οι πρώτες ενδεικτικές – δειλές προτάσεις αγοράς, ΑΧΕ με ”ευαίσθητη” μύτη κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι μία ακόμη ένδειξη που έρχεται να προστεθεί σε όσες έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Άλλωστε μην μας διαφεύγει το γεγονός πως στις διεθνείς αγορές γίνεται ”πάρτι” και εμείς ”βράζουμε στο ζουμί μας” δεχόμενοι τα μαθήματα χρηματιστηριακής αγωγής από τους επικεφαλείς της κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v