Αναζητείται ”πυθμένας” για τράπεζες – FTSE 20

Ύστερα από τη νέα χθεσινή υποχώρηση ως αντίδραση στις νουθεσίες του προέδρου της ΕΚ προς τους χρηματιστές, η αγορά στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στον κλάδο των τραπεζών, η στήριξη για τον οποίο ορίζεται στην περιοχή των 3.480 μονάδων και για τον FTSE 20 μεταξύ 1.115 - 1.120.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με νέα υποχώρηση και ”χαμηλό” συναλλαγών απάντησε η απαθής αγορά στις νουθεσίες του προέδρου της ΕΚ και τις νέες επιτροπές σωτηρίας.

Δεν θα μείνουμε στα ”μαθήματα” που μέσω συνεντεύξεων παραδίδονται τις τελευταίες ημέρες, το αποτέλεσμα άλλωστε μιλά από μόνο του, αλλά θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε, τεχνικά, την στήριξη του τραπεζικού κλάδου και του FTSE 20.

Στην περίπτωση που, αύριο, η διοίκηση της Εμπορικής προϊδεάσει για τα αποτελέσματα των ισχυρών του κλάδου, η στήριξη ορίζεται στην περιοχή των 3.480 και του FTSE 20 στις 1.115 – 1.120 μονάδες. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης, που όμως όπως αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές συναλλαγές, η γενικευμένη απάθεια – απαξία δεν προϊδεάζουν για άμεση σημαντική αντίδραση. Όμως, βασικοί κλάδοι, τεχνικοί δείκτες, κυμαίνονται σε ”υπερπωλημένες” ζώνες με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται.

Κόντρα στο απαξιωτικό κλίμα διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ολιγομελής ομάδα μετοχών εταιριών κάθε κατηγορίας (είτε πρόκειται για τον Τιτάνα και τον Παπαστράτο, είτε για τους Βωβό και Βάρδα).

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν της Εμπορικής, για ευνόητους λόγους, η Εθνική, η Eurobank που προβλημάτισε δυσάρεστα χθες, αλλά και μετοχές της κατηγορίας Ιντραλότ, Cosmote, Panafon, Folli, Νεώριο, Veterin και ο ”εσχάτως” θετικός Λαζαρίδης.

Εύλογο ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους, παρουσιάζει και η συμπεριφορά της μετοχής Stabilton, που με σημαντικότατη προσφορά υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, χθες.

Ένα επιπλέον στοιχείο που μας καθιστά περισσότερο αισιόδοξους είναι η αύξηση του αριθμού των ”μικροεπενδυτών” που τοποθετούνται αβίαστα, short, στην αγορά Παραγώγων και ειδικότερα στον FTSE 20.

Το τι μπορεί να συμβεί σε μια τόσο ρηχή αγορά, στην περίπτωση που δοθεί μια πραγματικά μεγάλη εντολή αγοράς σε δεικτοβαρή μετοχή, και αναφερόμαστε σε τραπεζικούς τίτλους, όσο πλησιάζει η 24/04 είναι κάτι παραπάνω από προφανές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v