Με τον ήλιο τα βάζουμε...

Οι πιέσεις στις τράπεζες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους, ενώ ηλιαχτίδα φωτός αποτελεί σποραδικά ο ΟΤΕ. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα εκτονωθούν προς το τέλος Απριλίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες 1,13% έκλεισε η εβδομάδα, με τον δείκτη, όμως, να ”κρατάει” τις 2.200 μονάδες. Κύριος υπαίτιος για μια ακόμα εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος, που εμφάνισε απώλειες 3,55% υποχωρώντας στις 3.652 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha κατέγραψε ένα ακόμα χαμηλό τετραετίας, στα 15,6 ευρώ, ενώ η Εθνική προς το κλείσιμο ισορρόπησε στα 20 ευρώ. Κρίνοντας από τον ρυθμό ρευστοποιήσεων και το διάγραμμα των συγκεκριμένων δύο μετοχών, φαίνεται πως η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί, με πιθανότερο ενδεχόμενο την περαιτέρω υποχώρηση του FTSΕ 20, ίσως και χαμηλότερα 1.150 μονάδων.

Είναι εμφανές πάντως, ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής τάσης, με προφανή επιδίωξη την σταθεροποίηση ή και αντίδραση ορισμένων άλλων μετοχών και κλάδων.

Βέβαια, οι συναλλαγές της Παρασκευής, που σε καθαρά επίπεδα δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ και σε εβδομαδιαία βάση τα 77 εκατ. ευρώ, ημερησίως, δεν προϊδεάζουν για συνολικότερη αντίδραση της αγοράς.

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια σταθεροποίησης του δείκτη στο εύρος 2.180 – 2.220 θεωρείται δικαιολογημένη και τεχνικά επιβεβλημένη. Εάν είναι ορθές οι εκτιμήσεις αναλυτών που αναφέρουν ότι ο κύκλος της διόρθωσης στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να ολοκληρώνεται προς την ημέρα σύγκλισης της γ.σ της Εθνικής, θα πρέπει να αναμένονται και άλλες προσπάθειες ”στήριξης” της αγοράς μέχρι τότε.

Αναμφίβολα κερδισμένος κλάδος της εβδομάδας ο τηλεπικοινωνιακός, με κέρδη 1,8%, που συντηρήθηκε κυρίως λόγω των αγορών σε ΟΤΕ και Cosmote.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v