Χαρτζιλίκι... βγήκε σήμερα στη Σοφοκλέους

Στο γνωστό trading επιδόθηκαν σήμερα οι επενδυτές στη Σοφοκλέους, φροντίζοντας να αποκομίσουν τα πρωϊνά κέρδη λίγο πριν το κλείσιμο. Μόλις στα 52 εκατ. ευρώ ο καθαρός τζίρος, ενώ σχετικά ισορροπημένο εμφανίζεται το ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Πτώση χθες…πτώση και σήμερα, ανακόπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το μοτίβο που έφερε το Γενικό Δείκτη να εναλλάσσεται από θετικό σε αρνητικό κλείσιμο και αντιστρόφως τη τελευταία εβδομάδα.

Εν τούτοις, η φύση της σημερινής διόρθωσης πρέπει να αφήσει όσους εμπλέκονται στο ΧΑΑ ”ικανοποιημένους”, καθότι αφενός ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, και δη στις 2.204,89 μονάδες (-0,12%), αφετέρου η εικόνα του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ευρύτερης αγοράς υπήρξε σαφώς πιο ώριμη, καθότι αποφεύκτηκαν αγελαίες συμπεριφορές.

Για μια ακόμη ημέρα όμως, και παρά το γεγονός ότι υπήρξε πλήρη εξισορρόπηση ανοδικών και πτωτικών μετοχών (151/157), ο τζίρος απογοήτευσε, αφού μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 52 εκ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσον η ευρύτερη αγορά ”ασπάζεται” τις έστω μετριοπαθείς εκτιμήσεις των ξένων οίκων για τις τράπεζες, σύμφωνα με τις οποίες διακρίνουν ένα μικρό περιθώριο ανατίμησης από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στον αντίποδα, είναι τεχνικά αδύνατο η αγορά να συντηρήσει βραχυπρόθεσμα το επίπεδο των 2.200 μονάδων χωρίς την εισροή ”φρέσκου” χρήματος, αφού η ανακύκλωση οδηγεί εξ’ ορισμού σε μείωση της ρευστότητας, από τη στιγμή που η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, ή τουλάχιστον έτσι προδιαγράφεται.

Συνεπώς, χρειάζονται δύο ακόμη συνεδριάσεις με το Δείκτη να κλείνει πάνω από το επίπεδο των 2.200 προκειμένου να μπορέσουμε, και πάλι τεχνικά, να κάνουμε λόγο για ”βάση” και στήριξη σε αυτή τη ζώνη.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι μετοχές των Αγροτική Ασφαλιστική, Δρομέας και Καθημερινή, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Q&R, Πετζετάκις, Ελαίς, Καθημερινή, Δρομέας, Αγροτική Ασφαλιστική, Βιοχάλκο και Alpha Bank.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα στη μετοχή της Panafon (200.000 τεμάχια στη τιμή των 5,78 ευρώ - 670.278 τεμάχια στη τιμή των 5,84 ευρώ - 120.000 τεμάχια στη τιμή των 5,78 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v