Οι πρώτες... ”κρατήσεις” ξένων για Ελλάδα

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός, όχι ακόμη το χρηματιστηριακό κλίμα στη Σοφοκλέους, και οι πρώτοι ξένοι ξανακοιτάζουν την Ελλάδα από σαφώς πλεονεκτικότερη θέση και με το Γενικό Δείκτη περίπου 900 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι τον είχαν αφήσει πριν περίπου ένα χρόνο, με αφορμή το ”παίγνιο” της αναβάθμισης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τις διαθέσεις των ξένων εξαρτάται η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς. Με τους εγχώριους θεσμικούς στην πλειονότητά τους αδύναμους να αρθρώσουν αυτόνομο επενδυτικό λόγο και να ξεπουλούν μέχρι προχθές Εθνική, για παράδειγμα, στα 20,4 ευρώ, η τάση παραμένει σχεδόν απόλυτα ”εγκλωβισμένη” στις διαθέσεις των ξένων.

Οι τελευταίοι πάντως έκαναν χθες εντονότερη την παρουσία τους, και αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι οι δύο – τρεις ξένοι που ρευστοποίησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες Εθνική στα 23 ευρώ, ενεργοποίησαν και πάλι εντολές αγοράς στις τιμές της Δευτέρας – Τρίτης.

Αναμφίβολα, η αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας διοίκησης του ΟΤΕ για τις θυγατρικές του Ομίλου, αλλά και οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο Λονδίνο οδηγούν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ορισμένους ξένους σε επανατοποθετήσεις.

Εάν οι συγκεκριμένες εντολές διατηρηθούν και σήμερα (τουλάχιστον στα χθεσινά επίπεδα), δεν αποκλείεται να δούμε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20 να οδηγούν την αγορά υψηλότερα. Το ζητούμενο αρχικά για σήμερα, είναι η υπέρβαση της βραχυπρόθεσμης ”στήριξης” (πέντε συνεδριάσεων) στις 2.230 μονάδες με αναλογικά μεγαλύτερες συναλλαγές από ό,τι χθες και στη συνέχεια η επόμενη κίνηση προς τις 2.305 – 2.320 μονάδες.

Εάν αυτή η προσπάθεια ευοδωθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και ορισμένων εγχώριων θεσμικών, οι οποίοι ούτως η άλλως κόντρα στο ρεύμα των συναδέλφων τους, λαμβάνουν διακριτικά θέσεις στη Σοφοκλέους.

Πρόκειται για εκείνους τους τρεις – τέσσερις εγχώριους θεσμικούς που έχουν εδώ και καιρό ανακαλύψει τις ξένες αγορές, εμφάνισαν σημαντικές αποδόσεις στα μετοχικά τους αμοιβαία αναπτυγμένων αγορών, τοποθετήθηκαν στις 4.300 του DAX και τώρα που η πλειονότητα των συναδέλφων τους ανακαλύπτει την... Αμερική, υποστηρίζουν ότι ”ευκαιρίες και επενδυτικές επιλογές προσφέρει περισσότερο η Σοφοκλέους παρά τη Φρανκφούρτη στις 5.300”.

Μετοχές σηματωροί πλην της Εθνικής, Alpha, Eurobank η Εμπορική που για ορισμένους ξένους καθίσταται και πάλι ελκυστική, και για προφανείς λόγους η τριάδα των τηλεπικοινωνιακών. Από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση μετοχών που κατάφεραν να ξεπεράσουν μία ακόμη ”τρικυμία” με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v