Ηταν στραβό το κλίμα...

Το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο το πετρέλαιο και τη Μέση Ανατολή επηρέασε σημαντικά τη Σοφοκλέους, η οποία υποχώρησε κάτω από τις 2.200 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 287 μετοχές, ενώ 43 διασώθηκαν. Στα 60 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Η προοπτική που φέρνει τις μη-πετρελαιοπαραγωγές χώρες να δέχονται έντονα πλήγματα κατά το προσεχές εξάμηνο, απόρροια της κλιμακούμενης τιμής του μαύρου χρυσού και των πληθωριστικών πιέσεων που συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή ”πέρασε” σήμερα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Συν τοις άλλοις, αναδύονται στο προσκήνιο νέες ανησυχίες όσον αφορά την ”υγεία” του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα, καθότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ΒΒΒV, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει παραιτηθεί σύσσωμο το διοικητικό της συμβούλιο, αντιδρώντας στην εύρεση ”μαύρων τρυπών” στον ισολογισμό της και το γεγονός ότι διατηρούσε ”υπόγειους” λογαριασμούς που ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλες ζημιές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο της.

Δεν ήθελε λοιπόν και πολύ για να επηρεαστούν τα μέγιστα οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, καθώς και οι πέντε δεικτοβαρείς τίτλοι του κλάδου (Εμπορική, Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς) κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 2,1%, την ίδια στιγμή που τα lobbies αποχώρησαν ενδεικτικά από τη Περιφέρεια, με συνέπεια μόλις 44 μετοχές να κλείσουν με κέρδη.

Φυσική απόρροια ήταν ο Γενικός Δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, κλείνοντας στις 2.187,29 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,86%.

Σε εξαιρετικά υποτονικά επίπεδα διαμορφώθηκε και η αξία των συναλλαγών, αφού μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 3,9 εκ. ευρώ, ο τζίρος προσέγγισε μετά βίας τα 60 εκ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας πλήρως την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσον δύναται η Σοφοκλέους να αντισταθεί στις εξωγενείς πιέσεις, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολό έως ακατόρθωτο με βάση τη σημερινή διεθνή εικόνα, δεδομένου ότι το ΧΑΑ πάσχει ούτως ή άλλος από ένα έλλειμμα ρευστότητας.

Ιστορικό χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Τεξαπρέτ, Κτήμα Λαζαρίδη, Πουλιάδης & Συνεργάτες, Πετζετάκις, Εμπορική Τράπεζα, ΕΠΑΤΤ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Βιοχάλκο.

Τέλος, σημειώθηκε ένα πακέτο στη Space Hellas (66.100 τεμάχια στη τιμή των 21,58 ευρώ), ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (50.000 τεμάχια στη τιμή των 20,88 ευρώ), ένα πακέτο στον ΟΤΕ (81.000 τεμάχια στη τιμή των 16,92 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Unisystems (1.000 τεμάχια στη τιμή των 4,72 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v