Ανακωχή μέχρι τέλους;

Ανάσανε η αγορά ύστερα από αρκετό καιρό, καθώς το πάγωμα των προγραμματισμένων πωλήσεων από εγχώριους θεσμικούς, έδωσε έστω και προσωρινά θετική πνοή στη Σοφοκλέους. Αναμένεται με ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές το ”προσωρινό;” πάγωμα των προγραμματισμένων πωλήσεων από πλευράς δύο – τριών εγχώριων θεσμικών επέτρεψε στην αγορά να ”ανασάνει” ύστερα από καιρό.

Κλειδί της αντίδρασης είναι ο περιορισμός της προσφοράς, κίνηση που αφήνει στο ισχνό –μέχρι στιγμής- αγοραστικό ενδιαφέρον να ”τραβήξει” υψηλότερα συγκεκριμένες μετοχές, τον Δείκτη, την αγορά. Τακτική που αποτυπώθηκε γύρω στη 13.30 με υπέρβαση του ενδοσυνεδριακά προηγούμενα υψηλού (2.220,7 μονάδες) με αύξηση συναλλαγών (35 εκατ. ευρώ) και ενθάρρυνση των αγοραστών σε... προβληματικές μετοχές.

Άλλωστε η σχέση μεταξύ χαμένων – κερδισμένων είναι σαφώς υπέρ των πρώτων που σε συνδυασμό με το ότι η προσφορά σε αυτά τα επίπεδα για πλήθος μετοχών (πλην τραπεζών) είναι ανύπαρκτη, συμβάλλει στη διαμόρφωση ανοδικής τάσης, χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές. Χαρακτηριστική η περίπτωση της μετοχής της Ιντρακόμ που αντιδρά σήμερα (+ 2,37% με 45.000 τεμάχια) αν και τεχνικά ο τίτλος δικαιολογούσε τέτοια κίνηση από προχθές. Ανάλογες περιπτώσεις είναι οι Άκτωρ, Τιτάν, Βαρυτίνης κ.α.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, κερδίζεται έστω και επίπονα και ύστερα από ατέρμονες συζητήσεις με τους εν δυνάμει πωλητές, η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάσχεσης καλύτερα του κλίματος απαξίωσης. Βέβαια, με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των θεσμικών που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει, στο τι θα πράξουν προς το τέλος της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v