Πτώση με... ευπρεπές βάθος

Το κόψιμο του μερίσματος στην Alpha οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες 5,3%, γεγονός που συμπαρέσυρε το σύνολο του κλάδου και των ”βαριών χαρτιών”. Η ανάσα ανόδου στο μέσον της συνεδρίασης επέτρεψε σε 153 τίτλους να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ 154 μετοχές έκλεισαν αρνητικά.

Με την Alpha Bank να διαπραγματεύεται σήμερα άνευ μερίσματος – με συνέπεια ο τίτλος να απωλέσει 5,3% - και τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, οι οποίες εστιάστηκαν για μια ακόμη ημέρα στην Εθνική (-1,3%) και την Εμπορική (-2%), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς το επίπεδο των 2.200 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό ενδοσυνεδριακά διασπάστηκε και μόνο στο μεσοσταθμικό κλείσιμο μπόρεσε να διατηρηθεί οριακά πάνω από τη συγκεκριμένη ζώνη (2.201,33 μονάδες, -0,53%).

Εν τούτοις, η συμπεριφορά των τηλεπικοινωνιακών τίτλων υπήρξε, για τα πρόσφατα δεδομένα της αγοράς, άκρως εντυπωσιακή, αφού ΟΤΕ (0,9%) και Panafon (1,8%) συνέβαλαν τα μέγιστα στο να μετριαστεί ο πτωτικός συντελεστής, ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στη Περιφέρεια (άνευ όμως ”βάθους”) οδήγησαν σε πλήρη εξισορρόπηση των ανοδικών προς πτωτικών μετοχών (155/156).

Από μία άποψη, και με το τζίρο να διατηρείται σε σχετικά ”υψηλά” επίπεδα (83 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,6 εκ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων) είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι η Σοφοκλέους μπόρεσε σήμερα να εμφανίσει μια σαφώς πιο αξιοπρεπή εικόνα.

Στον αντίποδα, η έλλειψη αντίδρασης ακόμα και στον απόηχο των χθεσινών διευρυμένων απωλειών, αποτελεί ίσως τη καλύτερη ένδειξη ότι το ΧΑΑ δεν έχει ακόμη ”πιάσει πάτο”, ήτοι οι αποτιμήσεις των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακόμη δεν προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να απορροφήσει πλήρως την υφιστάμενη προσφορά.

Με τις εναπομείναντες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην έχουν ακόμη ”κόψει” το μέρισμα τους, ενδέχεται να δεχθούν περαιτέρω πιέσεις αρκετοί τίτλοι του FTSE-20 όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους άνευ μερίσματος, τεχνική εξέλιξη που θα έρθει σε μια εποχή διόλου ”ευμενή” για την αγορά.

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών Περσεύς, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ζωής, Euromedica, Ιμάκο, Eurodrip, Γαλαξίδι, Δρομέας, ΔΟΛ και Μύλοι Κεπενού.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Αφοί Μεσοχωρίτη (400 τεμάχια στη τιμή των 1,22 ευρώ), ένα πακέτο στην Αβαξ (10 τεμάχια στη τιμή των 12,96 ευρώ) κι ένα πακέτο στον ΟΤΕ (120.000 τεμάχια στη τιμή των 16,42 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v