Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους

Η κρίση στη Μ. Ανατολή σε συνδυασμό με την άνοδο του πετρελαίου και του χρυσού αναμένεται να επηρεάσουν τη Σοφοκλέους, η οποία απέχει 14% από τα ”χαμηλά” της έναντι 35% των διεθνών αγορών. Μπορεί το τελευταίο να αποτελέσει, βραχυπρόθεσμα, πλεονέκτημά της;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μόλις 14% απέχει από τα ”χαμηλά” της η Σοφοκλέους, τη στιγμή που τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, έπειτα από σημαντική ανάκαμψη, κυμαίνονται στο περίπου 35%. Εχει κατά συνέπεια, τουλάχιστον θεωρητικά, η αγορά μας το χαμηλότερο συντελεστή επικινδυνότητας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, κάτι που δεν αποκλείεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμα πλεονέκτημά της.

Αν μέχρι το πρωί της Τρίτης δεν συμβούν θεαματικές ανατροπές στην πολύπαθη Παλαιστίνη, το ακριβότερο πετρέλαιο και ο ενισχυμένος χρυσός πιθανότατα θα πιέσουν χαμηλότερα τις αγορές μετοχών. Αυτό σε πρώτη φάση, που πρακτικά σημαίνει ότι εάν στην αρχή της συνεδρίασης η Σοφοκλέους δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης που της αναλογεί, μπορεί να αντιδράσει έστω και αντανακλαστικά. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια καθαρά βραχυπρόθεσμη, αντανακλαστική αντίδραση του δείκτη προς τις 2.320-2.350 μονάδες.

Το αν μπορεί να διατηρηθεί η τάση αυτή θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο-μέτρο που θα ψηφίσει το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου την ερχόμενη Πέμπτη και το θέμα του 3 τοις χιλίοις. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, εξαρτάται από τη διορατικότητα των αρμοδίων να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή αναθεώρηση του φόρου επί των πωλήσεων. Εάν οι σκέψεις υλοποιηθούν ταχύτατα και οδηγηθούμε άμεσα σε αναθεώρηση ή και υπό προϋποθέσεις κατάργηση του φόρου 3 τοις χιλίοις με θέσπιση επιπλέον κινήτρων τόσο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες όσο και για τους επενδυτές, μπορεί να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η ρευστότητα σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v