Αργίες, απαξίωση, τριβές και άκαιρες παρεμβάσεις

H Σοφοκλέους ”αργεί” σήμερα και τη Δευτέρα μετά το χθεσινό νέο χαμηλό έτους. Το απαξιωτικό κλίμα έχει εγκατασταθεί για τα καλά, ενώ οι αρμόδιες αρχές δείχνουν να αναλώνονται είτε σε μη εφαρμόσιμες παρεμβάσεις είτε σε ενδοπαραγοντικές τριβές και αντιπαραθέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα 3 συνεδριάσεων, μίας όμως και μόνης συνεχόμενα πτωτικής φοράς, αυτής που έκλεισε με το Δείκτη στη ”στήριξη” των 2.280 μονάδων. Με λίγες σχετικά συναλλαγές, ενδεικτικές ενός πανθομολογούμενου απαξιωτικού κλίματος με μόνη θετική ένδειξη την προσπάθεια αυτονόμησης προς το τέλος της Πέμπτης της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικό ότι την Πέμπτη ο μεν FTSE 20 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,45%, Ο ΜΚ 40 ενισχύθηκε κατά 0,99% και η Παράλληλη κατά 0,81%. Το πρόβλημα παραμένει πέραν των τραπεζών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τη ”νύφη” να την πληρώνει τις τελευταίες μέρες η Cosmote.

Η αβεβαιότητα στα τεκταινόμενα του Οργανισμού και η επιφυλακτικότητα με την οποία οι ξένοι αντιμετωπίζουν τις ”άνωθεν” παρεμβάσεις, στοιχείο που εξαρχής είχε επισημανθεί, μεταφέρουν το πρόβλημα και στην Cosmote.

Το γεγονός όμως ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο της Πέμπτης ενισχύθηκαν από 114 σε 172 οι κερδισμένες μετοχές, στην πλειονότητα από την μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενδέχεται να έχει συνέχεια από την Τρίτη. Με λίγη βοήθεια μπορεί να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος και η πίεση που ασκείται στα βαριά χαρτιά.

Τεχνικά η μετοχή της Εθνικής δεν κατάφερε να ”κρατήσει” τα 23 ευρώ, τη στιγμή που τιμή-στόχος σε πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley δεν υπήρξε, παρ’ ότι ως ”δίκαιη” αποτίμηση της μετοχής εκτιμήθηκαν τα 26 ευρώ…

Χαμηλότερα των 10 ευρώ η Cosmote, χαμηλότερα των 18 ευρώ η Alpha, η μόνη ”εστία αντίδρασης” εντοπίστηκε την Πέμπτη στη μετοχή της Eurobank. Κάτι που από μόνο του δεν αρκεί. Και το ζητούμενο για την αγορά είναι τι γίνεται αυτή την περίοδο που όλο και περισσότεροι μιλούν για κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων, σε μία επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι σταδιακά χάνεται η αίσθηση του μέτρου.

Οι αρχές από την πλευρά τους, είτε αναλώνονται σε θεσμικές -μη εφαρμόσιμες με βάση τα ελληνικά δεδομένα- παρεμβάσεις και πλαίσια... νόμου, κενά ουσίας, είτε αναλώνονται σε ενδοπαραγοντικές τριβές/αντιπαραθέσεις.

Πάντως, για ορισμένους έχει χαθεί εδώ και καιρό η αίσθηση της αγοράς και για τους τελευταίους παραδόπιστους αρκούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αποδίδει την απαξία της Σοφοκλέους στη διεθνή αρνητική συγκυρία. Ημαρτον!

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση των αρχών να μη λειτουργήσει σήμερα και τη Δευτέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επικαλούμενες καινοφανή επιχειρήματα, αυτό που θα μπορούσε να λεχθεί είναι πως... ”κρείττον το σιγάν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v