Προσοχή: Κινούμενη άμμος

Παγιδευμένη στο έλος του πενιχρού τζίρου και της επενδυτικής απροθυμίας, η Σοφοκλέους δείχνει να βουλιάζει, διολισθαίνοντας αργά και βασανιστικά, με σύντομα διαστήματα αντίδρασης. Τα αίτια είναι απολύτως υπαρκτά και αρκούντως ανησυχητικά.

Προσοχή: Κινούμενη άμμος
Ολοένα και πιό ”βαριά” για τη Σοφοκλέους γίνεται η σκιά των εξελίξεων στο γενικότερο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον. Μπορεί τα πυρά μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων να έχουν περιοριστεί (προσωρινά όπως εκτιμούν έγκυροι παρατηρητές), ένω αρκετές μέρες πέρασαν και χωρίς δικαστικές επεμβάσεις, υπάρχουν όμως άλλες δυσμενείς για το χρηματιστηριακό κλίμα εξελίξεις.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδει με τη σειρά της ( προηγήθηκαν εκθέσεις του εξωτερικού όπως αυτή του ΔΝΤ ) τις κυβερνητικές προσδοκίες για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, περιορίζοντας τον στο 3%, ενω η Eurostat ανοίγει για τα καλά το μέτωπο των πραγματικών μεγεθών στα δημόσια οικονομικά, καυτηριάζοντας την τακτική των προεξοφλήσεων και των προμετόχων.

Ταυτόχρονα,το άνοιγμα της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό θέμα ( ήτοι η ίδια η απόπειρα της κυβέρνησης για ”φυγή προς τα εμπρός” και νέα πολιτική δυναμική ) φαίνεται να σκοντάφτει στις αντιδράσεις όχι μόνον της αντιπολίτευσης, που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, αλλά και των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Oσο για τις παρατηρήσεις Παπαδήμου,προς την κυβέρνηση, οτι πρέπει να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να επιλυθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, το ασφαλιστικό, τί άλλο θα μπορούσε να ειπωθεί περαν του οτι πρόκειται για σταθερό πλέον σημείο αναφοράς επι σειρά ετών, χωρίς όμως τίποτα σημαντικό να έχει γίνει.

Στη χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πλέον να εμπεδώνεται ένα κλίμα γενικευμένης πίεσης στο χώρο των μεγάλων τραπεζών και δη των κρατικών, εν μέρει λόγω προσδοκίας για νέα μείωση στα κέρδη τους το πρώτο τρίμηνο του 2002 και εν μέρει ως ”τιμωρία” για τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τον κρατικό ”παράγοντα”.

Τόσο η Εθνική όσο και η Εμπορική δέχθηκαν την Τρίτη έντονες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,44% και 1,60% αντίστοιχα. Ισως πιό σημαντικό όμως είναι το γεγονός οτι μέσα σε ένα τρίμηνο η Εμπορική έχει χάσει το 27,22% της αξίας της και η Πειραιώς το 28,66% ενω ακόμη και η Εθνική καταγράφει απώλειες της τάξεως του 13%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ( που ενισχύεται από τις πληροφορίες για σαφή πρόθεση της διοίκησης του ΧΑΑ να βαθμολογήσει και εν συνεχεία να κατατάξει σε διαφορετικές κατηγορίες τις εισηγμένες εταιρίες) είναι επόμενο οι πιέσεις να διαχέονται, ενίοτε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, στην ”περιφέρεια” της αγοράς.

Παρήγορες, ως ένα βαθμό, με δεδομένη την ανελαστικότητα που παρουσιάζει η Σοφοκλέους ως προς τις θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό, είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για σταδιακή επάνοδο των διεθνών αγορών σε ανοδική τροχιά.

Εκτιμήσεις που ενισχύθηκαν και από τον ”ψυχολογικό” δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, το βράδυ της Τρίτης.

Από τεχνικής πλευράς , στην άκρως πιθανή περίπτωση διατήρησης της πλαγιολισθητικής τάσης, οι μεγάλες ”μάχες” αναμένεται να δοθούν στη περιοχή των 2260-2280 μονάδων που θεωρείται σημείο ”καμπής” για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Σε περίπτωση αντίδρασης, η διάρκεια θα κριθεί σε επίπεδα άνω των 2350 μονάδων.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v