Εκ των προτέρων, θα πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες στο πληροφοριακή σύστημα Εργάνη, ψηφιακή δήλωση, προκειμένου αυτή να εγκριθεί και να ανοίξει η πόρτα για την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας. Ειδικά δε, για τις επιχειρήσεις που η ανάγκη για επιπλέον εργασία προκύπτει λόγω ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου, θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται στην δήλωση αυτή, και το διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει η 6ημερη εργασία.
Το υπουργείο Εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη εξέδωσε «Οδηγό» που αφορά κατά κύριο λόγο την ψηφιακή δήλωση των στοιχείων του εργοδότη που επιλέγει να κάνει χρήση του μέτρου της εργασίας κατά την 6η μέρα - ένα μέτρο που από την έναρξή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Μεταξύ άλλων, οι αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου Εργασίας αφορούν και τις εξαιρέσεις από την υποχρέωση προαναγγελίας των ωρών απασχόλησης και των υπερωριών, παράλληλα με την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας, αλλά και την δημιουργία ημερολογίου πραγματικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον Οδηγό αυτό, οι εργοδότες θα πρέπει ψηφιακά, να δηλώνουν στο σύστημα τα στοιχεία τους προκειμένου να διαπιστώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «συνεχούς λειτουργίας», δηλαδή λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Αντίστοιχη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι επιχειρήσεις «μη συνεχούς λειτουργίας», πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης, επί 24αώρου βάσεως.
Αναλυτικά, ξεκαθαρίζεται ότι η ψηφιακή δήλωση των στοιχείων του εργοδότη, για να εγκριθεί η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, υποβάλλεται αρχικά και βέβαια, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις που η 6ημερη εργασία αφορά τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, η αίτηση θα υποβάλλεται εκ των προτέρων, για την δηλούμενη περίοδο.
Αν δε, πρόκειται για παραρτήματα επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, η σχετική δήλωση ισχύει για χρονικό διάστημα έξι μηνών και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εντός αυτών των χρονικών ορίων.
Όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, έτσι και για αυτές που αιτούνται άδεια 6ημερης απασχόλησης, η δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του χρόνου εργασίας και πιθανών αλλαγών στο ωράριο (π.χ. υπερωρίες) συνδέεται με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο εάν ανήκει στους λεγόμενους «Κλάδους Ένταξης» στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μπορεί μια επιχείρηση να υποβάλλει στο σύστημα Εργάνη, δήλωση εξαίρεσης από υποχρέωση προαναγγελίας.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών γίνεται έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα. Δημιουργήθηκε μάλιστα, ειδικό έντυπο Ε8 που αφορά την αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και υπερωριών, απολογιστικά, από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το σχετικό έντυπο θα υποβάλλεται έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίηση της απασχόλησης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι λόγω της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας, δημιουργείται και Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καταχωρούνται τυχόν περιπτώσεις σπαστού ωραρίου.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, για τον Ιούλιο, όταν και εφαρμόστηκε το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούσαν το μέτρο, ύψους 450.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, κατά τον Ιούλιο εντοπίστηκαν 194 παραβάσεις για την ψηφιακή κάρτα και επιβλήθηκαν πρόστιμα 448.190 ευρώ. Συνολικά, τα πρόστιμα άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ από ελέγχους κυρίως σε τουριστικές περιοχές, με την πλειοψηφία των κυρώσεων (περίπου 1 εκατ. ευρώ) να αφορούν την αδήλωτη εργασία.