Προκαλεί... εθισμό η πτώση στο ΧΑΑ

Μία ακόμη ημέρα διολίσθησης των τιμών στο ΧΑΑ, καθώς εξακολουθούν οι πιέσεις σε τράπεζες, βαριά χαρτιά (με εξαίρεση τον ΟΤΕ), αλλά και σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εμπορική προχώρησε σε γυρίσματα της συμμετοχής της στην Αττικής.

Συνέχισε και σήμερα, αλλά με πιο περιορισμένες απώλειες σε σχέση με το μέσο όρο του μήνα, την πτωτική της πορεία η αγορά, καθώς ούτε η τεχνική αντίδραση που σημειώθηκε στο επίπεδο των 2.300 μονάδων αλλά ούτε και η ικανοποιητική συμπεριφορά του ΟΤΕ (0,4%) κατάφεραν να επαναφέρουν το Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος.

Η προσφορά που εκδηλώθηκε κυρίως στα βαριά χαρτιά, με επίκεντρο τις μετοχές της Εθνικής (-1,3%) και της Εμπορικής (-0,3%) οι οποίες συνέχισαν, μέχρι και το κλείσιμο, να δέχονται πιέσεις, είχε ως συνέπεια η πλειονότητα των μετοχών να μην καταφέρει να βρει ερείσματα προκειμένου να μπορέσει, έστω και βραχυχρόνια, να προσφέρει κέρδη στο intraday.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άνοδο, αλλά μετά το πρώτο πεντάλεπτο, και συγκεκριμένα προσεγγίζοντας το επίπεδο των 2.340 μονάδων, ανέστρεψε την πορεία του, κατρακυλώντας μέχρι το χαμηλό των 2.300 μονάδων, για να ανακάμψει ωστόσο μερικώς το τελευταίο ημίωρο.

Το κλείσιμο βρήκε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στις 2.316,78 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 0,73%, ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση οι πτωτικές μετοχές υπερτέρησαν των ανοδικών κατά 3/1.

Η αξία των συναλλαγών, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά στο τελευταίο ημίωρο, διαμορφώθηκε στα 152,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης θα πρέπει να καταλογιστεί η συσσώρευση δυνάμεων στην περιοχή των 2.300 μονάδων –τάση που αποτυπώθηκε στον τζίρο– οι διαμαρτυρόμενοι επενδυτές έξω από το κτίριο της Σοφοκλέους, καθώς επίσης και η δυνατότητα δημιουργίας βάσης στη συγκεκριμένη περιοχή, που απορρέει από τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων φορέων στην πτώση του Δείκτη σε αυτό το επίπεδο.

Στον αντίποδα, πτωτική συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο συνεπάγεται περαιτέρω διόρθωση σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει η τεχνική ανάλυση, συνεπώς δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι κατά τις προσεχείς τρεις συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του μήνα, θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές ”προθέσεις” όσων τοποθετήθηκαν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v