Ευάλωτη και χωρίς δυναμική η αγορά

Δέσμια των τεκταινόμενων στην εγχώρια πολιτική και οικονομική σκηνή αποδεικνύεται η Σοφοκλέους, καθώς η έλλειψη θετικής είδησης από τους τομείς αυτούς δρα ανασταλτικά σε όποια προσπάθεια του ΧΑΑ να αποκτήσει δυναμική.

Τα τεκταινόμενα στην εγχώρια πολιτική και οικονομική σκηνή είναι αυτά που καθορίζουν από τις αρχές του έτους την τάση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθότι η έλλειψη θετικών ειδήσεων στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών (ασφαλιστικό) και τις ιδιωτικοποιήσεις δρα ως ανασταλτικός παράγοντας σε όποια προσπάθεια του ΧΑΑ να αποκτήσει δυναμική.

Η χθεσινή ημέρα υπήρξε από πολλές απόψεις ιδιόμορφη, αφού η συναλλακτική δραστηριότητα για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα υπερέβη τα 150 εκατ. ευρώ, εξέλιξη, όμως, ολοκληρωτικά πλασματική αφού μόλις τα 67 εκατομμύρια αφορούσαν καθαρές συναλλαγές. Με έναν τζίρο που... κάποτε αντιστοιχούσε σε 20 δισ. δρχ. είναι προφανές ότι ισχύει το ρητό ”έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου”.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, ο Δείκτης έχει πραγματοποιήσει ένα σχηματισμό double bottom, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ασθενούς αντίδρασης στο άνοιγμα. Εντούτοις, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον σε πλαγιολυσθητική τροχιά με συνέπεια εάν δεν δούμε πραγματική συσσώρευση κεφαλαίων στο συγκεκριμένο επίπεδο να θεωρούμε ότι δεν έχει δημιουργηθεί καμία βάση, άποψη που υποστηρίζεται εξάλλου από το γεγονός ότι η χθεσινή απόπειρα αναρρίχησης στις 2.350 μονάδες απέτυχε ακριβώς επειδή στα ενδοσυνεδριακά υψηλά πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης η προσφορά υπήρξε και πάλι πλεονάζουσα της ζήτησης.

Η πρόσφατη εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς εγκυμονεί και άλλους κινδύνους πιο μεσοπρόθεσμους καθώς απομένουν πλέον μόλις πέντε συνεδριάσεις –συμπεριλαμβανομένης της σημερινής- έως ότου ”κλείσει” το πρώτο τρίμηνο της χρήσης των εισηγμένων επιχειρήσεων, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων θα βρεθεί εκ νέου να αποτιμά την αξία χρεογράφων και συμμετοχών σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από ό,τι οι αντίστοιχες κτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v