Το... αυτί στη Βουλή και το βλέμμα στην Εθνική

Εγκλωβισμένη πτωτικά παραμένει η αγορά με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα αποτελέσματα της συνάντησης Καρατζά - Σημίτη, ενώ οι ξένοι θεσμικοί αντιδρούν στις εξαγγελίες ΥΠΕΘΟ περί ”λιγότερου κράτους στις τράπεζες” με ... προσεκτικές ρευστοποιήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς κάποιο θετικό κίνητρο η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στο αργόσυρτα πτωτικό της, μίζερο, κανάλι. Ύστερα από μια ώρα συνεδρίασης, φαίνεται πως οι επιφυλάξεις με τις οποίες υποδέχθηκε μερίδα θεσμικών, κυρίως ξένων, τις εξαγγελίες του ΥΠΕΘΟ ”για λιγότερο κράτος στις τράπεζες”, εκφράζονται μέσω προσεκτικών ρευστοποιήσεων.

Έτσι, για μια ακόμη φορά με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ”βαρίδι της τάσης” και τους ξένους να απέχουν από τον ΟΤΕ, αλήθεια από ποιον κλάδο περιμένουν αντίδραση οι επαΐοντες;

Δεδομένης της ταλαιπωρίας που γνώρισε η αγορά, με αφορμή τις διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ, θα πρέπει οι επαΐοντες να προσέξουν ιδιαίτερα το πώς θα χειριστούν το ”λιγότερο κράτος στις τράπεζες”, καθώς η μεν γενική συνέλευση της Alpha είναι στις 2/4, της δε Εθνικής όμως προς το τέλος Απριλίου, ή αρχές Μαΐου αμέσως μετά το Πάσχα.

Συνειδητοποιούν προφανώς οι επαΐοντες τι σημαίνει ”τραπεζικός κλάδος σε ρευστότητα” και το πώς οι ξένοι θα εκλάβουν το ”λιγότερο κράτος στην Εθνική” σε συνδυασμό με την παραμονή ή όχι της σημερινής διοίκησης.

Τα ήξεις αφήξεις, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει ένας κύκλος διοικητικών αλλαγών, είναι προφανές πως δεν μπορούν να προσελκύσουν αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα στην Εθνική.

Γι’ αυτό η σημερινή συνάντηση του διοικητή του Ομίλου με τον πρωθυπουργό, στη Βουλή, αποκτά καθοριστικότατης σημασίας ενδιαφέρον, που σημαίνει ότι η μετοχή ”σηματωρός” είναι η ”μεγάλη μας φίλη”. Πιο συγκεκριμένα, με 34.000 μετοχές (12.14) η μετοχή της κυμαίνεται στα 24,35 ευρώ (-1,54%) με τους πωλητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σχεδόν τριπλάσιοι των αγοραστών, οι οποίοι βγαίνουν με εντολές τους μέχρι και 0,10 ευρώ χαμηλότερα σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα 24,3 ευρώ.

Οι συναλλαγές και μόνο της Εθνικής σε συνδυασμό με των άλλων τεσσάρων (Alpha, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς) παραμένουν ενδεικτικές της στάσης αναμονής. Κατά συνέπεια το... αυτί στη Βουλή και το μάτι στο διάγραμμα και τις συναλλαγές της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v