Σαρακοστιανό μενού στη Σοφοκλέους

Με οριακές απώλειες και συνέχιση των πιέσεων στον ΟΤΕ έληξε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Η υποχώρηση του τζίρου στα 77 εκατ. ευρώ φαίνεται πως δεν οφείλεται μόνον στις προετοιμασίες για την Καθαρή Δευτέρα, καθώς η συρρίκνωση σημειώνεται για τρίτη κατά σειρά ημέρα.

”Αδυναμία” κίνησης πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων επέδειξε σήμερα η Σοφοκλέους, αφού εν μέσω συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων κυρίως στους τηλεπικοινωνιακούς τίτλους αλλά και σε επιλεκτικούς τίτλους της Περιφέρειας, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε μετά το πρώτο δίωρο των συναλλαγών σε τροχιά διόρθωσης, με το κλείσιμο να τον βρίσκει στις 2.334,22 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,09%.

Η πλειονότητα των αναλυτών επικαλείται τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων και στα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα των τραπεζών ως τους βασικότερους παράγοντες που συνεχίζουν να ”ταλαιπωρούν” την αγορά, παρά τη θετική εικόνα του εν λόγω κλάδου το τελευταίο διήμερο.

Εν τούτοις, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με την πρόσφατη πορεία της, η μετοχή του ΟΤΕ συνέχισε σήμερα τη φθίνουσα πορεία της, με την προσφορά να μην απορροφάται επαρκώς και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να αποτελούν την κύρια κατηγορία πωλητών. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι εάν η τάση αυτή επικρατήσει και στα υπόλοιπα ”βαριά” χαρτιά, τότε αν μη τι άλλο θα διαμορφώνονταν οι προϋποθέσεις για μια νέα διόρθωση, αφού είναι πρώιμο ακόμη να μιλήσει κανείς για άμεση αντίδραση προς το επίπεδο των 2.450 μονάδων.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση η ρευστότητα στο ΧΑΑ εμφάνισε συρρίκνωση, με τον τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Στα θετικά καταλογίζεται μεν η εξισορρόπηση ανοδικών-πτωτικών μετοχών (150/143), εν τούτοις μόλις 40 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση στα παράγωγα, με την πλειονότητα των επενδυτών να μετακυλίει θέσεις Μαρτίου στα αντίστοιχα Απριλίου, ενώ υπήρξε και μια μερίδα που έδειξε να προεξοφλεί πτώση της υποκείμενης αγοράς, παίρνοντας ”αμυντικές” θέσεις στα δικαιώματα προαίρεσης και στα ΣΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v