Οι τράπεζες αντέστρεψαν (οριακά) το κλίμα

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις τράπεζες (+1,05%) την τελευταία ώρα των συναλλαγών στο ΧΑΑ οδήγησε σε οριακά κέρδη το Γενικό Δείκτη και την αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές στο 1/1.

Σε ρόλο ”ρυθμιστή” της τάσης του ΧΑΑ οι τράπεζες σήμερα, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίστηκε για αυτές κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, με επίκεντρο τους τρεις δεικτοβαρείς τίτλους (Alpha Bank, ETE, Eurobank) οδήγησαν τον κλαδικό δείκτη στο +1,05% και ταυτόχρονα διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο.

Στον αντίποδα, και οι τηλεπικοινωνίες δέχθηκαν έντονες πιέσεις από το άνοιγμα, οι οποίες μετριάσθηκαν μερικώς προς το κλείσιμο με την Cosmote να καταγράφει οριακά κέρδη 0,2%. Εν τούτοις, τόσο ο ΟΤΕ (-0,8%) όσο και η Panafon (-0,7%) υποχώρησαν αισθητά, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά απώλειες μεγαλύτερες του 1,2%.

Με την τάση της Περιφέρειας να παραμένει ουδέτερη, μπορεί να γίνει λόγος για μια απόπειρα εξισορρόπησης στις τρέχουσες αποτιμήσεις, χωρίς όμως ο τζίρος των 95 εκατ. ευρώ (8,7 εκατ. σε πακέτα) να ”πείθει” ως προς την ”ποιότητα” της προσπάθειας.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στις 2.386,33 μονάδες, οριακά ενισχυμένος σε ποσοστό 0,08%, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1:1 και 72 τίτλους να παραμένουν αμετάβλητοι, ενδεικτικό της έλλειψης κατεύθυνσης και ”οράματος”.

Στα θετικά της ημέρας καταλογίζεται η απορρόφηση της προσφοράς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με συνέπεια τη βελτίωση της τελικής εικόνας της αγοράς, κάτι όμως που θα μπορούσε να συνιστά απόπειρα ”καλλωπισμού”, παρά την αντανάκλαση της πεποίθησης ότι οι αποτιμήσεις ήταν ελκυστικές.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση, ενδεχόμενο κλείσιμο θέσεων στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ιδιαιτέρως εάν συνδυαστεί με μια κίνηση του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξης ένδειξη ότι το trading είναι ακόμη βασιλιάς, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι -για σήμερα τουλάχιστον– σίγουρα υπήρχαν χειρότερα σενάρια, απόρροια των έντονων πιέσεων που δέχονται το τελευταίο διήμερο οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Η μετοχή της Alsinco στο ντεμπούτο της κατέγραψε κέρδη 108,7%, διακινώντας 1.296.140 τεμάχια (7,4 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v