Αγορά με ”ψυχολογικά προβλήματα”

Ούτε η απειλή... κρατικοποίησης δεν θα είχε την επίπτωση που είχαν οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε Εθνική και Εμπορική. Η αντίδραση αυτή της Σοφοκλέους αποκαλύπτει και το μέγεθος του... ”ψυχολογικού” προβλήματος της αγοράς.

Αγορά με ”ψυχολογικά προβλήματα”
Χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Σοφοκλέους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο την έχει αντιμετωπίσει ως τώρα το Δημόσιο, ήταν η... βύθιση της αγοράς, μόλις ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σε εύλογο χρόνο θα μειωθεί το ποσοστό του κράτους στις δύο μεγάλες τράπεζες, Εμπορική και Εθνική.

Κι αυτό γιατί ουδείς εκ των παικτών επιθυμεί περαιτέρω αύξηση του free float σε μια περίοδο άκρως περιορισμένης ρευστότητας, όπως αυτή που διανύουμε, ενώ ουδείς εμπιστεύεται τις δυνατότητες του Δημοσίου να επιτύχει τους εισπρακτικούς του στόχους -τους οποίους πάντοτε θέτει σε αντίστοιχες περιπτώσεις- χωρίς να δημιουργήσει αναταράξεις στις τιμές των εμπλεκόμενων μετοχών.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, ο κ. Γκρίνσπαν έκανε την από αρκετούς αναλυτές αναμενόμενη κίνηση. Αλλαξε τη στάση του σε ”ουδέτερη” στο θέμα των αμερικανικών επιτοκίων, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό ότι πράγματι η οικονομία των ΗΠΑ έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης.

Τουτέστιν, δεν αποκλείεται να δούμε και αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, πιθανώς τον Ιούνιο, αύξηση την οποία δεν αναμένεται πάντως να ακολουθήσει τόσο σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο η Σοφοκλέους δείχνει καθαρά το τελευταίο διάστημα ότι δεν επηρεάζεται από θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό, παρά μόνον από τυχόν αρνητικές, ενώ παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε εσωτερική είδηση, την οποία σπεύδει να ερμηνεύσει... αρνητικά.

Γ.Παπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v