Ανοδικές τάσεις, υπό προϋποθέσεις...

Εάν υποθέσουμε ότι θα μετατραπούν σε αγοραστές όσοι ρευστοποιούσαν μέχρι και την Παρασκευή ανοιχτά μετοχές του ΟΤΕ, γράφοντας ακόμη και ζημίες, τότε η αγορά μπορεί αρχικά να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αντιδράσει.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν υποθέσουμε ότι όσοι ρευστοποιούσαν μέχρι και την Παρασκευή ανοιχτά μετοχές του Οργανισμού, γράφοντας ακόμη και ζημίες, γίνουν αγοραστές την ερχόμενη εβδομάδα, τότε η αγορά μπορεί αρχικά να σταθεροποιηθεί και να αντιδράσει στη συνέχεια.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε τα 96 εκατ. ευρώ -χωρίς τις προσυμφωνημένες πράξεις και τα πακέτα μετά βίας έφτασε τα 80- είναι από τους χαμηλότερους των τελευταίων μηνών αλλά όχι και ενδεικτικός ακριβώς αυτή η εβδομάδα, καθώς είχε ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα τις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

Εάν κρίνουμε από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών, στα παράγωγα, θα διαπιστωθεί πως προσβλέπουν σε ανάκαμψη της μετοχής, αν όχι άμεσα, μεσοπρόθεσμα, με αφορμή τη μερισματαπόδοσή του.

Εάν θεωρηθεί ότι η διοίκηση του Οργανισμού διένειμε το μέρισμα που περιμένουν οι μεγαλοχρηματιστές, τότε το fair value του είναι περίπου 16,3 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην τρέχουσα τιμή αγοράζουν με σημαντικό discount, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξει κάτι από την πλευρά της διοίκησης.

Το εντυπωσιακό της τελευταίας συνεδρίασης ήταν η εξόφθαλμη προσπάθεια στήριξης που επιχειρήθηκε με αιχμή τη μετοχή της ΑΤΕ. Δεν είναι τυχαίο πως έπειτα από ύπνωση μηνών η μετοχή της Αγροτικής εκτινάχθηκε από το -1 μέχρι και το +12 με συντονισμένους αγοραστές, κίνηση που διαχύθηκε και σε άλλες μετοχές του ομίλου, όπως ΚΑΕ και Ζάχαρη.

Δεδομένου ότι ορισμένοι θεσμικοί, κυρίως εγχώριοι, τοποθετήθηκαν σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Alpha, με κίνητρο την υψηλή μερισματαπόδοσή της, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ανάλογες κινήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, υπό προϋποθέσεις είμαστε υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου, συνεκτιμώντας ότι οποιαδήποτε τάση μπορεί να καταστεί μεσοπρόθεσμα ανοδική εάν ο δείκτης υπερβεί τις 2.450 μονάδες με αύξηση κατά τουλάχιστον 50%, των τρεχουσών συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v