Πιέσεις μετά... διαλειμμάτων στο ΧΑΑ (update)

Ισχυρές πιέσεις με μικρό τζίρο ασκούνται προς το τέλος της συνεδρίασης στο ΧΑΑ. Πάνω από 245 μετοχές διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο, ενώ από τα ”βαριά χαρτιά” διασώζονται ελαφρώς ΟΤΕ, Panafon και Alpha.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία αγορά σε... στιγμιαία διαπραγμάτευση. Παρακολουθώντας το τελευταίο ημίωρο την αγορά μας, διαπιστώνεται ότι σποραδικές και άνευ σημασίας πράξεις πραγματοποιούνται σε όλο το εύρος του πίνακα.

Οι συναλλαγές στα 37 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης σε καθεστώς ιδιότυπης αταραξίας (στις 2.384 μονάδες) και η Σοφοκλέους πρακτικά και ουσιαστικά σε φάση... στιγμιαίας διαπραγμάτευσης (call auction). Δυστυχώς, η αγορά καταφέρνει με αυτά και με εκείνα, να εντείνει την εικόνα απαξίωσης και ανάδειξης των κεντρόφυγων δυνάμεων.

Είναι προφανές, ότι οι Αρχές θα πρέπει προτού διαμορφωθεί μονιμότερη τάση να φροντίσουν για τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στη συνέχεια. Τα κεφάλαια αρκετών ενεργών παικτών εκπατρίζονται, ορισμένοι επιχειρηματίες σκέφτονται να ”μετακομίσουν” τις επιχειρήσεις τους σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια, όσοι απομένουμε ”τρώμε τις σάρκες μας”.

Την ίδια στιγμή το Δημόσιο συνεχίζει να αντλεί μέσω της Σοφοκλέους ρευστότητα, να προχωρεί στην εισαγωγή επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα αδιαφορώντας για τις συνέπειες και οι Αρχές χορηγούν αφειδώς εγκρίσεις εισαγωγής σε άλλες, και ακόμη περισσότερες εταιρίες.

Εάν δεχθούμε, ως ακριβείς παλαιότερες δηλώσεις των κυβερνώντων, ότι ”το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας”, τότε αυτό το τερατόμορφο είδωλο μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα, κρίμα. Η αγορά εισέρχεται από μόνη της σε περίοδο... στιγμιαίας διαπραγμάτευσης, δυστυχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v