ΕΧΑΕ: Ο ”καθρέφτης” της Σοφοκλέους;

Σε ανεκτά επίπεδα συντηρείται η αγορά, κυρίως χάρη στις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις από εγχώριους θεσμικούς σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση. Χαρακτηριστικό της ημέρας οι σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της ΕΧΑΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χάρη στις συνεχιζόμενες, κυρίως βραχυπρόθεσμες, τοποθετήσεις εγχώριων θεσμικών σε μετοχές με υψηλή μερισματαπόδοση, συντηρείται η αγορά σε ανεκτά επίπεδα. Πλην όμως οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές (32 εκατ. ευρώ 12.30), μεγάλο μέρος των οποίων αφορά σε ρευστοποιήσεις μετοχών της ΕΧΑΕ.

Το γεγονός ότι ο φορέας του χρηματιστηρίου, μέτοχοι και μέλη του οποίου είναι και οι χρηματιστές, έφθασε να πιεστεί μέχρι και 12% χαμηλότερα, αναδεικνύει μέρος μόνο του συνολικότερου προβλήματος. Εύλογο το ερώτημα, προς όποια Αρχή μπορεί να δώσει υπεύθυνη και άμεση απάντηση, γιατί επιφυλάσσουν τέτοια... τύχη στη μετοχή τους οι ίδιοι οι φορείς.

Ή το πρόβλημα της ρευστότητας των χρηματιστηριακών είναι μεγαλύτερο από ό,τι οι ΑΧΕ παραδέχονται ή η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ΑΕ είναι μηδαμινές. Άλλωστε, η διοίκηση του χρηματιστηρίου φρόντισε για ευνόητους λόγους η εισαγωγή της ΕΧΑΕ να πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στην υψηλότατη τιμή της, επίπεδα τα οποία ουδέποτε στη συνέχεια επαναπροσέγγισε.

Από την άλλη πλευρά, αποδεικνύεται πως συγκυριακές κινήσεις εντυπωσιασμού και ”μόχλευσης”, όπως συνέβη την Παρασκευή με τη μετοχή της ΑΤΕ, πολύ δύσκολα μπορεί να έχουν συνέχεια. Αυτό όμως είναι το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής, κατ’ ευφημισμόν, χρηματιστηριακής αγοράς και σε αυτό έχουν προσαρμοστεί όσοι επιμένουν να ασχολούνται μαζί της.

Οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις, στην περίπτωση που δεν ξεπερνούν τις 2.455 μονάδες με συναλλαγές 125 – 140 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως αφορμές για ρευστοποίηση όσων έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα. Η διακύμανση του FTSE 20 που αντιστοιχεί στο εύρος 2.355 – 2.398 του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.278 – 1.302 μονάδες, εύρος το οποίο με τις μέχρι στιγμής πράξεις δεν πρόκειται να μεταβληθεί, τουλάχιστον για σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v