Περιφερειακή βαλκανική αγορά η Σοφοκλέους;

Ως νέος κύκλος κυβερνητικών παρεμβάσεων στα διοικητικά των κρατικών τραπεζών και δη της Εθνικής, εξελήφθη, κατά γενική ομολογία, από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές η χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΘΟ και, ως εκ τούτου, η αγορά κινείται νομοτελειακά χαμηλότερα και των 2.300 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ποιος παρέλαβε την αγορά στις περίπου 2.800 μονάδες με προίκα την κατά το ήμισυ τελειωμένη συμφωνία Εθνικής – Alpha και έχει καταφέρει να οδηγήσει την αγορά προς τις 2.300 μονάδες, δηλαδή περίπου 22% χαμηλότερα;

Το ερώτημα αφορά τους επενδυτές ενός περιφερειακού Βαλκανικού χρηματιστηρίου και οποιαδήποτε σύμπτωση με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς... ατυχής. Η χθεσινή δήλωση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού ”λιγότερο κράτος στις τράπεζες”, αποτελεί κοινή εκτίμηση πολλών παραγόντων της Σοφοκλέους, ότι εκλήφθηκε ως νέος κύκλος παρεμβάσεων στα διοικητικά των κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικότερα της Εθνικής.

Δεδομένου ότι ανάλογες κινήσεις ”πάγωσαν” το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, έχουμε μια καλή εξήγηση για τα αίτια και τις αφορμές που ταλανίζουν την αγορά. Έχει επισημανθεί σε πληθώρα σχολίων, πως οι ξένοι θα τοποθετηθούν μόνο όταν βεβαιωθούν πειστικά για τα επόμενα βήματα της νέας διοίκησης στον Οργανισμό. Μέχρι τότε θα παραμένουν θεατές παρά τις ομολογουμένως ελκυστικές τιμές.

Επισημαίνεται ότι η γενική συνέλευση της Εθνικής αργεί ακόμη με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται στην περίπτωση που ενταθεί η φημολογία... Ας προσέξουν λίγο περισσότερο.

Καθαρά τεχνικά η αγορά οδηγείται νομοτελειακά χαμηλότερα των 2.300 μονάδων, ίσως προς την ”χαμηλή” τιμή στήριξης των 2.280 μονάδων, μόνο που θα απαιτηθεί θετικό κίνητρο στη συνέχεια για να αντιδράσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v