”Καλλωπισμός” του Δείκτη ή νέα διολίσθηση

Θα υπάρξει προσπάθεια καλλωπισμού του δείκτη ενόψει της ολοκλήρωσης του τριμήνου ή μήπως η επενδυτική απραξία θα συντείνει στην περαιτέρω διολίσθηση. Η απάντηση αναμένεται από την Τρίτη στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Παρ’ ότι λειψή κατά μία συνεδρίαση, η εβδομάδα που πέρασε στη Σοφοκλέους υπήρξε άκρως απογοητευτική ως προς την εξέλιξή της, καθότι, με εξαίρεση το τελευταίο ημίωρο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρέθηκε να υποχωρεί προς το επίπεδο στήριξης των 2.300 μονάδων, έχοντας απολέσει σε εβδομαδιαία βάση 2,83%, κλείνοντας στις 2.316,78 μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις συνεχιζόμενες και συνάμα εντεινόμενες πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με την Εθνική και την Εμπορική να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών, ενώ παρά τις όποιες προσπάθειες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου να αντιδράσει, αντισταθμίζοντας τις πτωτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στο Δείκτη, μόνο ο ΟΤΕ κατάφερε να κρατηθεί σε ”αξιοπρεπή” επίπεδα.

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, ήτοι αυτή που θα επικρατήσει κατά την ερχόμενη εβδομάδα, δύο είναι τα βάσιμα σενάρια.

Το πρώτο εξ’ αυτών κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη προσπάθεια ”καλλωπισμού” Δείκτη και αγοράς κατά τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του μήνα και συνάμα του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης,( το χρηματιστήριο θα είναι κλειστό την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1η Απριλίου, λόγω Καθολικού Πάσχα ) με απώτερο σκοπό τη μερική βελτίωση της αποτίμησης των χρεογράφων και συμμετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν όντως επιτευχθεί ο συνδυασμός αντίδρασης (με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΧΑΑ) και εισροής κεφαλαίων με σκοπό την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, τότε μία κίνηση του Γ.Δ. προς τις 2.350 μονάδες θα αποτελούσε την κατάληξη αυτής της τάσης.

Στον αντίποδα, η διαρκώς συρρικνούμενη συναλλακτική δραστηριότητα καταδεικνύει τη σχεδόν ολοκληρωτική απροθυμία των εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών να τοποθετηθούν σε ”δεικτοβαρείς” μετοχές, την ίδια ώρα που οι αλλοδαποί θεσμικοί συνεχίζουν τη μείωση θέσεων, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δεκαπενθήμερο.

Αν μη τι άλλο, το δεύτερο στοιχείο δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες ως προς το γεγονός ότι μια τέτοια πολιτική ακολουθείται με βάση την πεποίθηση ότι δύναται η επαναγορά σε σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v