Εικόνα σου είμαι... οικονομία και σου μοιάζω

Για τη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον της ευρωζώνης, την οριακή πραγματική ανάπτυξη και τα προβλήματα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν αρκετές εισηγμένες, γράφει στο euro2day.gr ο Ν. Καλτσογιάννης της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ.

Εικόνα σου είμαι... οικονομία και σου μοιάζω
Του Νίκου Καλτσογιάννη, Διευθυντή Επενδυτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ

Η επιχειρούμενη, από πολλούς, αποσύνδεση της εικόνας της πραγματικής οικονομίας της χώρας από τα τεκταινόμενα στη χρηματιστηριακή αγορά, αποτελεί πραγματική ουτοπία. Εν αρχήν, ένα χρηματιστήριο του οποίου η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι περίπου το 80% του ΑΕΠ μιας χώρας, είναι de facto ο καθρέφτης της οικονομικής της κατάστασης.

Είναι γεγονός ότι η χώρας μας έχει επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όρους ΑΕΠ από το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο προβλέπεται επισήμως να επαναληφθεί και για την τρέχουσα χρονιά. Αν όμως, ερευνηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανάπτυξης, εύκολα μπορεί να διαγνωσθεί ότι αφαιρουμένου, του από την Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτούμενου εν πολλοίς, προγράμματος δημοσίων επενδύσεων η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας είναι οριακή.

Μια διάγνωση που αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αποτελέσματα των εισηγμένων επιχειρήσεων για την προηγούμενη χρήση. Μείωση κερδοφορίας, οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών, εκτόξευση των δανειακών υποχρεώσεων με παράλληλη μείωση των ιδίων κεφαλαίων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των μέχρι τώρα δημοσιευθέντων ισολογισμών.

Εκτιμούμε ότι αυτό το οποίο βιώνουμε την παρούσα περίοδο - και πιθανότατα θα συνεχίσουμε στο προσεχές μέλλον - είναι η βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον της Ευρωζώνης απ’ όπου εκλείπουν τα ”όπλα” του παρελθόντος, ήτοι η αυτόνομη άσκηση νομισματικής, συναλλαγματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ είναι παρούσες όλες οι εγγενείς αδυναμίες που χαρακτηρίζουν εδώ και καιρό την οικονομική ζωή της χώρας.

Μια προσαρμογή η οποία γίνεται μάλιστα με μια χρονική αναντιστοιχία της τάξης των 6 – 8 μηνών, σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην πλειοψηφία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την οικονομική κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε εκείνη την περίπτωση που εισέλθουμε διεθνώς σ’ έναν νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται μια αργή μεν, σταθερή δε, ροή ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων προς τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, κάτι που ενδέχεται να ενταθεί στο μέλλον.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων (εισηγμένων και μη), η επιτυχής έξοδος από την αρνητική οικονομική συγκυρία βρίσκεται ακόμη μακρυά, ενώ για αρκετές από αυτές θα τεθεί θέμα ουσιαστικής επιβίωσης.

Σαφώς όμως, υπάρχουν περιπτώσεις εταιριών με κύρια χαρακτηριστικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό, το ποιοτικό management και την προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες ανταγωνισμού, που μας επιτρέπεται να τις εξετάσουμε σαν δυνητικές επενδυτικές επιλογές και που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο νέο διαμορφούμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v