ΧΑΑ: ”Ολα του γάμου δύσκολα και η νύφη...”

Οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και ΟΤΕ αναμένεται (αν δεν επικρατήσουν οι αγοραστές) να συνεχιστούν και στη νέα εβδομάδα, ενώ ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά των επενδυτικών σχημάτων ως προς την αυτονόμηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από το αν θα βρεθούν αγοραστές σε μετοχές εταιριών που πιέζονται αισθητά τις τελευταίες μέρες εξαρτάται η όποια προσπάθεια ευόδωσης ανοδικής πορείας. Δεδομένου ότι η αγορά υποχωρεί, όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες εβδομάδες από συστηματικές ρευστοποιήσεις θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και με αφορμή τις διοικητικές εξελίξεις στον ΟΤΕ με πωλήσεις μετοχών του Οργανισμού, είναι πολύ δύσκολη η όποια αναστροφή της τάσης σε επίπεδο δείκτη.

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα προηγούμενή μας επισήμανση, ακριβώς την ημέρα αλλαγής της διοίκησης στον Οργανισμό, σύμφωνα με την οποία μεταφερόταν ο προβληματισμός 2-3 ισχυρών χρηματιστών για τη ”νεκρή περίοδο” που θα μεσολαβούσε μέχρι την επόμενη παρουσίαση των σχεδιασμών του ΟΤΕ στους ξένους θεσμικούς. Η συγκεκριμένη τακτική παρουσίαση έχει μετατεθεί για τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, που πρακτικά σημαίνει ότι ζήτηση από οίκους του εξωτερικού δύσκολα θα πρέπει να δημιουργηθεί.

Είναι επίσης γνωστό ότι η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών ακολουθεί τους ξένους και πολύ δύσκολα εκτιμάται ότι θα αυτονομηθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Με τον ΟΤΕ εκτός παιδιάς για την ερχόμενη εβδομάδα και στις τράπεζες να υπερισχύουν οι πωλητές, το πιθανότερο είναι ότι ο μεν τραπεζικός δείκτης θα κινηθεί χαμηλότερα των 4.000 μονάδων, ο δε FTSE-20 θα δοκιμάσει ίσως και επίπεδα χαμηλότερα των 1.200 μονάδων.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για όποιους προσπαθούν να αυτονομήσουν ένα τμήμα της αγοράς, που κατέβαλαν προσπάθειες στη συνεδρίαση της Πέμπτης να ”τραβήξουν” τον ΜΚ 40 στο +1%, αλλά και ορισμένους δείκτες μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εαν αυτή η προσπάθειά τους δεν στηριχθεί από την ερχόμενη Τρίτη από κάποιο θετικό γεγονός, φήμη, αφορμή ή οτιδήποτε, θα παραμείνει μία ακόμη βραχυπρόθεσμη, υψηλού ρίσκου κίνηση των επενδυτικών σχημάτων και όσων τους ακολουθούν.

Χρηματιστές αναφέρουν, ότι το πραγματικό πλεονέκτημα της Σοφοκλέους είναι τα ομολογουμένως χαμηλότατά της επίπεδα τιμών, που προσεγγίζουν πλέον το χαμηλότερο τριετίας (2.100 μονάδες στις 21/9/2001), γεγονός που εκ των πραγμάτων μειώνει τα περιθώρια σημαντικής υποχώρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι χρηματιστές σημειώνουν πως η αγορά ή μέρος της θα αντιδράσει συνολικά ή μεμονωμένα, επειδή για λόγους αδράνειας κάποιες μετοχές πρέπει να αντιδράσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v