Στα... αζήτητα η Σοφοκλέους (update)

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η Σοφοκλέους με 334 μετοχές να υποχωρούν και μόνον 12 να καταγράφουν κέρδη. Η Εθνική υποχωρεί κατά 4,51% (21,62 ευρώ), ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι απώλειες για Εμπορική, Πειραιώς. Τις πιέσεις δεν απέφυγε και η μετοχή του ΟΤΕ (- 1,32%).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υποχώρηση της τάξεως των 35 – 40 μονάδων με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ (13.30) επιβεβαιώνουν απλώς την απουσία σημαντικών αγοραστών από μετοχές εταιριών κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Η ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (δεν έχει δα και τόση σημασία ο αριθμός) καταγράφεται τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την άνοδο του πετρελαίου.

Εάν σε αυτή τη φάση επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο να βοηθήσει επί της ουσίας την αγορά, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση, που θα φτάνει μέχρι και σε κατάργηση του φόρου 3 τοις χιλίοις. Τώρα όσο ποτέ η αγορά χρειάζεται κίνητρα που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά της και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει πρακτικά και το ταχύτερο δυνατό να προχωρήσουν οι Αρχές.

Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, πιθανότατα θα διαμορφώσει ρευστότητα και εμπορευσιμότητα σε αρκετές κατηγορίες μετοχών και θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο και σε θεσμικούς παίκτες να αρχίσουν να σκέφτονται την επανατοποθέτησή τους.

Εάν αυτό μάλιστα σχεδιαστεί να συμπέσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των τραπεζών και της παρουσίασης του ΟΤΕ από τη νέα διοίκηση σε ξένους θεσμικούς την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v