Σοφοκλέους: Και όμως μπορεί να αντιδράσει

Με τις ξένες αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην έκρυθμη κατάσταση στην Παλαιστίνη, η ελληνική αγορά εκτιμάται οτί μπορεί να αντιδράσει ακόμη και σήμερα με τη συνδρομή πάντα ΟΤΕ και Εθνικής, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η... δαιμονοποιημένη παράμετρος των Παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε απόλυτη συνάρτηση με τις δραματικές εξελίξεις, στην πολύπαθη Παλαιστίνη, βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, λόγω πετρελαίου. Δεδομένης αυτής της σχέσης, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η καταγραφή ορισμένων στατιστικών, τεχνικών, παραμέτρων ικανών να επηρεάσουν και τη δική μας αγορά.

Από τη μια πλευρά τα ξένα χρηματιστήρια που έχουν σημαντικό περιθώριο να διορθώσουν ακόμα, καθώς απέχουν περίπου 35% από τα ”χαμηλά” τους. Και από την άλλη η Σοφοκλέους, που απέχει μετά βίας 14% από τα ”χαμηλά” της με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται. Έχει τις τεχνικές προδιαγραφές και την ευκαιρία λόγω ρηχότητας, η Σοφοκλέους να αντιδράσει και από σήμερα, όσο και εάν αυτό διαβάζεται υπεραισιόδοξο.

Το βασικό τεχνικό δεδομένο των ημερών είναι βεβαίως η μετατροπή του σημείου αναφοράς των 2.320 μονάδων από ”στήριξη” σε ”αντίσταση” της τάσης. Θα εξαρτηθεί κατά συνέπεια, από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών (κυρίως Εθνική, ΟΤΕ) εάν μπορεί να αναστραφεί με βάση τις 1.225 μονάδες η πτωτική φορά του FTSE 20.

Αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα φανεί ανθεκτικό το 4χίλιαρο για τον τραπεζικό κλάδο, που πρακτικά σημαίνει αντίδραση της Εθνικής από τα 22,5 ευρώ και η με κάθε τρόπο – μέσο στήριξη του ΟΤΕ στα 16,5 ευρώ. Η σχετικά καλύτερη συμπεριφορά των Eurobank, Alpha στις τελευταίες συνεδριάσεις θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περισσότερο από τις διαθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών –θεσμικοί και ΟΤΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η... δαιμονοποιημένη παράμετρος των Παραγώγων. Πιο συγκεκριμένα, διορατικοί παίκτες του ΧΠΑ με ευαίσθητες ”μύτες” θεωρούν μεν ότι ο 20άρης μπορεί να κινηθεί έστω και οριακά χαμηλότερα των 1.200 μονάδων, δηλαδή περίπου 2,5% χαμηλότερα, δεν ”ακουμπούν” όμως short συμβόλαια προς αυτά τα επίπεδα. Το ότι δεν βγαίνουν ”αγοραστές” (long) προς τις 1.250 μονάδες είναι η άλλη όψη του νομίσματος που επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητά τους.

Κατά συνέπεια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σήμερα η συμπεριφορά του ΟΤΕ, της πιο εμπορεύσιμης μετοχής και στα τρία προϊόντα, καθώς προς τα 16,5 ευρώ, το arbitrage δεν δίνει κέρδη σε όσους ποντάρουν στο ΧΠΑ μέσω Συμβολαίων στη μετοχή του Οργανισμού.

Αναμφίβολα καταλυτικός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Εθνική, ειδικότερα μετά τις 11.30 και βεβαίως η παράλληλη σχέση εντολών στο ΧΠΑ με τους αγοραστές συμβολαίων στη μετοχή του ΟΤΕ. Αρκεί να μην υποχωρήσει η μετοχή του Οργανισμού χαμηλότερα των 16,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v