Στο ναδίρ η Σοφοκλέους

Λογικό και επόμενο ήταν να βρεθεί η αγορά στο επίκεντρο τέτοιου μεγέθους πιέσεων καθώς είναι απόλυτα δεικτοβαρής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών. Το πρόβλημα του κλάδου περιέγραψε και ο πρόεδρος της Alpha, ενώ ενδιαφέρον για σήμερα παρουσιάζουν μετοχές που κρατούν ”στήριξη” όπως ο ΟΤΕ, η Εθνική, αλλά και όσες του FTSE 20 πιέστηκαν χθες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ναδίρ ψυχολογία, μεγέθη, δείκτες και μετοχές. Αδιακρίτως και χωρίς λογική και αίσθηση του μέτρου. Δεικτοβαρής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών η αγορά μας, ήταν λογικό και επόμενο να βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών –για τις αντοχές της- πιέσεων, ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο ρευστοποιήσεων μετοχών του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αναβαθμισμένη Σοφοκλέους, έχει απωλέσει από την περίοδο της... αναβάθμισής της 29,5% με τις τράπεζες να έχουν υποχωρήσει από τις 6.678 μονάδες (31/05/2001) στις 3.849 (02/04/2002). Αυτή και μόνο η παράθεση σε συνδυασμό με τις νέες προειδοποιητικές εκτιμήσεις του προέδρου της Alpha αναδεικνύουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Το ζητούμενο είναι ποιος κλάδος, ποια ομάδα παικτών και παραγόντων θα βάλει ”πλάτη” τη στιγμή που οι εγχώριοι θεσμικοί ούτε τη διορατικότητα, αλλά ούτε και την αποφασιστικότητα να δράσουν από κοινού έχουν. Η διέξοδος μπορεί να έλθει, μόνο εάν την περίοδο των παρουσιάσεων του ΟΤΕ σε ξένους θεσμικούς συμπέσει να ξεκινά το επόμενο ”γύρισμα” των ξένων αγορών και οι αποτιμήσεις ορισμένων ελληνικών μετοχών να είναι πράγματι ελκυστικές για τους ξένους.

Παρά τα όσα και όποια προβλήματα του τραπεζικού κλάδου είναι προφανές πως η Εθνική, ίσως και λίγο χαμηλότερα των 20 ευρώ, είναι ”αγοράσιμη”.

Για σήμερα ενδιαφέρον πέραν της μετοχής του ΟΤΕ που κρατά τη ”στήριξη”, παρουσιάζει η Εθνική, αλλά και μετοχές του FTSE 20 που πιέστηκαν σημαντικά χθες (ΕΠ.ΑΤΤ, Coca Cola, Τιτάν, Ιντρακόμ).

Τεχνικά η αγορά, χρωστά από χθες βραχυπρόθεσμη, καθαρά κερδοσκοπική έστω, αντίδραση, κίνηση που θα εξυπηρετούσε και όσους τοποθετήθηκαν χθες στα επίπεδα των 1.190 μονάδων σε συμβόλαια του FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v