Φόβοι για νέα πτώση στη Σοφοκλέους

Σε μια λίαν ακατάλληλη για την ελληνική οικονομία στιγμή, έρχεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι πιέσεις στις ευρωαγορές, εξαιτίας των γεγονότων στη Μέση Ανατολή. Οι πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό συνδυάζονται με τη μη ικανοποιητική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και με τις αμφιβολίες για την ισχύ των εισηγμένων τραπεζών, ευνοώντας την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Φόβοι για νέα πτώση στη Σοφοκλέους
Εξαιρετικά ευάλωτη στις πιέσεις που δημιουργεί η κρίση της Μέσης Ανατολής αποδεικνύεται η Σοφοκλέους, καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σχετικά υψηλή τιμή του δολαρίου δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ραγδαία άνοδος στην τιμή του πετρελαίου (που κινείται στην περιοχή των 27-28 δολαρίων καταγράφοντας υψηλό εξαμήνου) μπορεί να αποδειχθεί άκρως συγκυριακή και σύντομη, όπως συνέβη πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν.

Εν τούτοις συμπίπτει χρονικά με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο ”καμπής” για τις οικονομίες, περισσότερο της ευρωζώνης και λιγότερο των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, με ενδιαφέρον παρακολουθείται από τους αναλυτές η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του χρυσού (κινείται στην περιοχή των 305 δολαρίων), η οποία συνδέεται πλέον περισσότερο με την πορεία των ισοτιμιών μεταξύ νομισμάτων και επηρεάζεται δραματικά από την ανασφάλεια των επενδυτών, κυρίως στην περιοχή της Ασίας.

Την ίδια ώρα οι δυσμενείς προβλέψεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών (που ως γνωστόν αποτελούν την ”ατμομηχανή” του ΧΑΑ), συνδυάζονται με πληροφορίες για χρηματοδοτικά προβλήματα σημαντικών σε μέγεθος ελληνικών επιχειρήσεων.

Ισως το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει για την ικανότητά της να αντιδράσει και να δώσει ισχυρά εναύσματα για την ανατροπή του κλίματος αδράνειας στην οικονομική δραστηριότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, η υποτιμητική κερδοσκοπία αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της δραστηριότητας στην κεφαλαιαγορά, ιδίως σε ό,τι αφορά στις μετοχές των τραπεζών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία φαίνεται να προεξοφλείται ήδη η πιθανότητα καθόδου σε επίπεδα χαμηλότερα των 20 ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για την επόμενη στήριξη, στην περιοχή των 2.170 μονάδων, όπου ελπίζουν ότι θα εκτονωθεί η πτωτική κίνηση της Σοφοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια πτώση των τιμών με χαμηλό τζίρο και ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, που εύκολα μπορεί να αποδειχθεί αναστρέψιμη, εφόσον επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της αγοράς.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v