Πυρ ομαδόν κατά τραπεζών και δείκτη

Μαζικά πυρά δέχθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές συμπαρασύροντας το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 2.200 μονάδων. Αλλωστε η ανησυχία για τα αποτελέσματα των τραπεζών επιβεβαιώθηκε από τον Ι. Κωστόπουλο, που έκανε λόγο για σημαντική επιβράδυνση των κερδών α’ τριμήνου της Alpha.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε τα ”πυρά” της αγοράς σήμερα, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλου, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα α’ τριμήνου θα κινηθούν χαμηλότερα των αντίστοιχων περσινών, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα χαρακτηρίσει συνολικά το κλάδο, έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ούτε μία μετοχή του τραπεζικού κλάδου δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ στον αντίποδα η Eurobank, με απώλειες 2,7%, κατέγραψε τις μικρότερες ζημιές εκ των ”δεικτοβαρών” μετοχών! Εθνική (-5,5%), Εμπορική (-4,1%), Πειραιώς (-3,8%) και Alpha Bank (-2,9%) ωστόσο δεν μπόρεσαν να δείξουν τον ίδιο βαθμό ”αντίστασης” στις πιέσεις, άλλωστε το ότι στις κρατικές τράπεζες σημειώθηκαν οι εντονότερες ρευστοποιήσεις, αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η έλλειψη της επαρκούς προόδου τιμωρείται και θα τιμωρηθεί εφεξής από όσους θεσμικούς –κυρίως του εξωτερικού– έχουν απομείνει στους εν λόγω τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 2.213,17 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές 2,96%, δίνοντας παράλληλα την εντύπωση ότι –εάν διατηρηθεί η πρόθεση των πωλητών να ”φύγουν” με οποιοδήποτε κόστος– το επίπεδο των 2.200 μονάδων θα διασπαστεί καθοδικά με σχετική ευκολία. Εξάλλου, αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (με εξαίρεση την Εθνική) ανέκαμψαν μερικώς στο κλείσιμο, ενδεχομένως σε μια απόπειρα μερικού καλλωπισμού μιας κατά τα άλλα άκρως απογοητευτικής εικόνας.

Ανησυχίες προκαλεί και η συναλλακτική δραστηριότητα, αφού αυτή ενισχύθηκε προς το κλείσιμο, οπότε και εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις σε Εθνική και Panafon (-3,5%), εξέλιξη που τεχνικά αποτελεί ένα ”αρνητικό” σήμα.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, οποιαδήποτε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον επισφαλής, αφού εκτιμάται ευρέως ότι μόλις γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα των τραπεζών, ακόμα και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων, οι πτωτικές πιέσεις, αν μη τι άλλο, μάλλον θα ενισχυθούν περαιτέρω. Στον αντίποδα, πρέπει πάντα να αφήνουμε ανοιχτό ένα παράθυρο αντίδρασης. Οσο μικρό κι αν είναι αυτό…

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι μετοχές των Μύλοι Κεπενού, Γαλαξίδι, Εκδόσεις Λυμπέρη, ΔΟΛ, Euromedica, Intracom Κατασκευές, Nexus ΑΕΕΧ, Microland Computers, Tεγόπουλος και Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη Space Hellas (176.340 τεμάχια στην τιμή 24,7 ευρώ), ένα πακέτο στη Sex Form (1.445.000 τεμάχια στην τιμή των 9,46 ευρώ), ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (230 τεμάχια στην τιμή των 22 ευρώ), ένα πακέτο στην Ελληνική Τεχνοδομική (108.000 τεμάχια στην τιμή των 5,64 ευρώ), ένα πακέτο στη ΔΕΗ (46.000 τεμάχια στην τιμή των 13,14 ευρώ), δύο πακέτα στην Panafon (130.000 τεμάχια στην τιμή των 5,64 ευρώ και 107.000 τεμάχια στην τιμή των 5,66 ευρώ), ένα πακέτο στον ΟΤΕ (100.000 τεμάχια στην τιμή των 16,66 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Intralot (50.000 τεμάχια στην τιμή των 17,88 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v