Τελειώνουν οι... μυθολογίες

Οι δημοφιλείς ”μύθοι” της αγοράς καταρρέουν. Είναι πλέον προφανές ότι η αντίδραση της αγοράς εξαρτάται κυρίως από τις εγχώριες δυνάμεις, όπως είναι προφανές ότι οι άλλοτε ισχυρές -χρηματιστηριακά- τράπεζες αποτελούν τώρα το αδύνατο σημείο της αγοράς. Θετικό το ”σήμα” από τη Wall Street.

Τελειώνουν οι... μυθολογίες
Η χθεσινή άνοδος στη Wall Street προσφέρει ένα ακόμη έναυσμα (έστω και σε ψυχολογικό επίπεδο) αντίδρασης στη Σοφοκλέους, η οποία έδειξε ότι δύσκολα θα πέσει κάτω από την περιοχή στήριξης που διαμορφώνεται στις 2.180-2.200 μονάδες, τουλάχιστον εάν δεν υπάρξουν αυξημένοι όγκοι συναλλαγών.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που έδωσε χθες το ΧΑΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζουμε. ”Πωλητές” στη Σοφοκλέους το τελευταίο 10μηνο είναι οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί! Οχι οι ξένοι, όπως ήθελε ένας από τους δημοφιλέστερους ”μύθους” της αγοράς!

Οι ξένοι όχι μόνο δεν έχουν μειώσει τις θέσεις τους, αλλά τις έχουν ενισχύσει κατά ένα ποσοστό της τάξης του 12-13% κατόπιν της αναβάθμισης. Για να αποδειχθεί έτσι περιτράνως ότι οι ”οικείες” δυνάμεις καλούνται να παίξουν τον πρώτο ρόλο σε μια περίοδο χαμηλών τιμών.

Οι... κουτόφραγκοι, ήδη αυξάνουν την παρουσία τους στα ”χαμηλά” της αγοράς και κρίνοντας από τη σύνθεση των θέσεων (τη μεγαλύτερη ποοσοστιαία αύξηση παρουσιάζουν οι θέσεις ξένων εταιριών και όχι θεσμικών), πρόκειται για μεσομακροχρόνιες θέσεις.

Το εσωτερικό πρόβλημα της αγοράς εστιάζεται την τρέχουσα περίοδο στις τράπεζες, λόγω των προσδοκιών για σημαντικά μειωμένη κερδοφορία, ιδίως στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το μεγάλο ποσοστό πτώσης των τραπεζικών μετοχών που έχει προηγηθεί. Το τελευταίο 12μηνο οι απώλειες σε επίπεδο κλαδικού δείκτη προσδιορίζονται σε περισσότερο από 40%, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια περαιτέρω σημαντικής διολίσθησης, εφόσον δεν υπάρξουν έντονα ”δυσμενείς εκπλήξεις”.

Μία πτώση που πάντως συμπαρέσυρε μαζί της άλλον ένα από τους ”μύθους” παλαιοτέρων εποχών της Σοφοκλέους. Το μύθο των ”καλών” τραπεζών, που δημιουργήθηκε την εποχή των ”γυρισμάτων” του εύκολου κέρδους από trading ομολόγων και μετοχών.

Ενα μύθο που κάλυψε τα μεγάλα αδύνατα σημεία των ελληνικών τραπεζών σε θέματα οργάνωσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, διάρθρωσης και λειτουργικού κόστους.

Σήμερα το απόγευμα τίθεται σε κίνηση και μία ακόμη σημαντική διαδικασία. Η παραχώρηση στρατηγικού ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων, για την οποία καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές δύο μόνον υποψήφιοι. Ο Ομιλος Λάτση με τη ρωσική Lukoil και η αυστριακή OMV.

Ήδη από χθες η απότομη ενδοσυνεδριακή εκτίναξη της μετοχής, μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι δεν θα αναβληθεί η ημερομηνία υποβολής των προσφορών, έδειξε ότι μέρος της αγοράς είναι πρόθυμο να ”κερδοσκοπήσει” αναμένοντας θετικές εξελίξεις.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v