Εγκλωβισμένη από τη συγκυρία η Σοφοκλέους

Οι συγκρούσεις μεταξύ όσων ”αποδέχονται” περαιτέρω πτώση της αγοράς κι εκείνων που θεωρούν οτι η Σοφοκλέους πρέπει να αντιδράσει, οι φήμες για τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα χρηματοδοτικά¨”βάρη” των εισηγμένων αναμένεται να δώσουν το στίγμα και στη σημερινή συνεδρίαση. Σημαντικός ο ρόλος των παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσπάθησαν μεν χθες ορισμένοι να κρατήσουν την αγορά αλλά δεν τα κατάφεραν μέχρι τέλους. Απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κύμα συντονισμένων πωλήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, τη στιγμή που η άλλη πλευρά προσπαθούσε να ανακόψει την πτωτική φορά στον τραπεζικό κλάδο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εξεπλάγησαν και οι ίδιοι, καθώς θεωρούσαν ότι είχαν εξασφαλισμένη αν μη τι άλλο την προσωρινή ανοχή –στάση πωλήσεων δηλαδή- συγκεκριμένων κύκλων. Η αγορά κάνει λόγο για τους ίδιους κύκλους που το τελευταίο εξάμηνο έχουν ”στήσει” τουλάχιστον άλλες δύο φορές την αγορά (κυρίως πέρυσι το φθινόπωρο στις 2.800 αλλά και φέτος στις 2.400 μονάδες).

Ούτως ή άλλως, υπερπουλημένη η αγορά με την ψυχολογία να έχει διαμορφώσει τη δική της αρνητική πτωτική τάση, και να μην υπακούει σε τεχνικούς, χρηματιστηριακούς κανόνες που προβλέπουν αντίδραση στα επίπεδα των 2.280 μονάδων.

Κοινή είναι η πεποίθηση πως η απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών συμβάλλει στην περαιτέρω πίεση της αγοράς, πλην όμως ο κλάδος έχει χάσει από πέρυσι τον Μάιο, την περίοδο της αναβάθμισης δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ το 50% των θέσεών του.

Καθώς αναφερόμαστε σε ”εκκωφαντική” απώλεια εδάφους – κεφαλαιοποίησης, με το Δείκτη να υποχωρεί από τις 6.678 (σύμφωνα με στοιχεία της Magna Trust) στις 3.767, για ποια προεξόφληση μας μιλούν τότε συγκεκριμένοι κύριοι θεσμικοί που είναι γνωστό πως έχουν πουλήσει τρεις φορές την αγορά από πέρυσι το Μάιο.

Μήπως είναι οι ίδιοι που πιέζουν για την μεγαλύτερη απελευθέρωση των περιθωρίων στα Παράγωγα, μήπως είναι αυτοί που εδώ και δέκα ημέρες θεωρούν, λίγο πολύ, δεδομένη την κατάργηση του... μέτρου να ρευστοποιούν σε τιμή ανώτερη κάθε φορά από αυτήν που τους δίνει ο τελευταίος πωλητής;

Εκτός εάν δεν συμβαίνουν μόνον αυτά και το πρόβλημα των μετοχοδανείων – κόκκινων μετοχών, έλλειψης ρευστότητας, επισφαλειών είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι και οι ίδιες οι Αρχές χωρίς να το δημοσιοποιούν, παραδέχονται στο σύνολό του.

Και σήμερα θα θεωρήσουμε μετοχές σηματωρούς, εκτός από την Alpha, για ευνόητους λόγους, την Εθνική, τον ΟΤΕ και μετοχές του FTSE 20 που αν και είχαν πιεστεί σημαντικά προχθές αντέδρασαν υποτονικά στη χθεσινή συνεδρίαση. Με έντονο ενδιαφέρον περιμένουμε τις αποφάσεις των χρηματιστηριακών αρχών για τις νέες ρυθμίσεις στα Παράγωγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v